VESIĆ: Beograd i Atina su bratski i prijateljski gradovi
Foto: Zorana Jevtic

Poseta grčkoj prestonici

VESIĆ: Beograd i Atina su bratski i prijateljski gradovi

Beograd -
Na sastanku sa zamenikom gradonačelnika Atine dogovoren je i zajednički nastup dva grada u pojedinim evropskim projektima, kako bi zajedno pokušali da obezbede novac kako za Atinu, tako i za Beograd

ATINA - Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas, nakon razgovora sa zamenikom gradonačelnika Atine Vasilisom Angelopulosom, da su srpska i grčka prestonica bratski, prijateljski glavni gradovi koji treba bliže da sarađuju, u različitim oblastima, poput ekonomije, turizma, obrazovanja, kulture.

Vesić je nakon sastanka u Atini, rekao da je sa Angelopulosom razgovarao o konkretnim mogućnostima za saradnju Beograda i Atine.

Prva mogućnost saradnje je, istakao je, razmena kulturnih vrednosti, zbog čega je dogovoreno da 2016. godine u Beogradu bude organizovano nedelju dana Atine, u okviru koje će biti predstavljen taj grad - njegova kultura, sport, turistička ponuda... Takođe, istakao je Vesić, na jesen bi trebalo da budu održani Dani Beograda u Atini, gde će Atinjani moći da upoznaju srpsku prestonicu na drugačiji način, da vide naše pozorišne predstave, umetnike... "Mislimo da će to biti dobar podsticaj saradnji dva grada", rekao je Vesić,

Navodeći da je na sastanku bilo reči i o saradnji u privlačenju novca iz evropskih fondova. Ističući da se Beogradu tek otvaraju brojni fondovi koje može da koristi, Vesić je napomenuo da Atina već dugo ima iskustva sa takvim fondovima jer je članica EU. S tim u vezi, on je najavio da će nekoliko ljudi iz Beograda, narednih meseci provesti određeno vreme u Atini kako bi stekli iskustvo u toj oblasti.

Na sastanku sa zamenikom gradonačelnika Atine, dodao je, dogovoren je i zajednički nastup dva grada u pojedinim evropskim projektima, kako bi zajedno pokušali da obezbede novac kako za Atinu, tako i za Beograd.

Govoreći o razmeni studenata, Vesić je rekao da u Beogradu postoji Beogradska praksa u okviru koje studenti imaju praksu u gradskim sekretarijatima i preduzećima.

"Slična stvar postoji i u Atini", rekao je gradski menadžer navodeći da je ideja da akademci koji su na praksi u srpskoj prestonici, nekoliko dana proveli u Atini, u sličnim sekretarijatima, steknu iskustvo, vide kako se radi u drugim zemljama, nauče nešto jezika... Ističući da Beograd i Atina mogu da sarađuju u zaštiti kulturnih dobara, Vesić je podsetio da u srpskoj prestonici postoji spomenik Rige od Fere, dok se jedna od najlepših ulica u Atini zove - Karađorđeva ulica. "Možemo da podginemo bistu nekom srpskom pesniku ili umetniku u Grčkoj, a oni to mogu da urade sa nekim ko je značajan za grčku kulturu u Beogradu", podvukao je Vesić.

Beograd i Atina su, zaključio je, bratski glavni gradovi i zato treba da sarađuju mnogo bliže i da daju primere konkretnom saradnjom, koja ne treba da bude samo slovo na papiru.

Nakon sastanka sa Vesićem, Angelopulos je rekao da su imali konstruktivan i dobar razgovor i da će o sadržaju obavestiti gradonačelnika Atine i napismeno i još jednom podvukao da je ono što je čuo u pravcu još bolje saradnje i benefita oba grada i oba naroda.

"Smatram da saradnja dva grada može da bude upsešna i korisna za obe strane", rekao je Angelopulos, koji je iskoristio priliku da pozdravi Srbiju i srpski narod.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track