Vesić: Beograd je turistički i kulkturni centar ovog dela Evrope
Foto: Dragana Udovičić

Predstavljanju rezultata rada i planova za naredni period

Vesić: Beograd je turistički i kulkturni centar ovog dela Evrope

Beograd -

BEOGRAD - Beograd kao turistički centar i kulturna prestonica ovog dela Evrope naša je vizija, poručio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Vesić je na predstavljanju rezultata rada 2016. godine i planova za naredni period istakao da je vizija Beograd kao grad turista, jer živi od turizma.

"Ove godine, zakljucno sa septembrom, Beograd je posetilo 682.159 turista, koji su ostvarili 1.376.748 nocenja je ukupno povecanje dolazaka turista za 12 odsto i nocenja za devet odsto", precizirao je Vesić.Kako je rekao, grad će početkom naredne godine na osnovu Zakona o turizmu odrediti turističke zone, a u okviru njih turističke destinacije i turističke lokacije, kako bi se definisale zone koje će se posebnim pravilima uređivati i razvijati.

"Naš plan je da proširimo našu turističku ponudu i da Beograd ne bude samo grad u koji će se dolaziti zbog provoda i noćnog života. Beograd mora da ima svoju kulturnu ponudu, sportske i koncertne događaje, kao i ponudu zdravstvenog i kongresnog turizma", istakao je on.

Dodao je da se sledeće godine očekuje više turista iz Kine zbog čega će već početkom sledeće godine, na predlog premijera Vučića, na najvažnijim turističkim lokacijama biti postavljeni i natpisi na kineskom, uz već postojeće natpise na srpskom i engleskom jeziku.Vesić je rekao i da je Beograd kulturna prestonica ovog dela Evrope, navodeći da je grad u kome su živeli i stvarali Dositej Obradović, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Borislav Pekić, Danilo Kiš, Tin Ujević, Desanka Maksimović, Milorad Pavić... predodređen da to i bude.

"Beograd je grad koji će u narednim godinama dobiti tri muzeja, odnosno Vlada Srbije završiće sa rekonstrukcijom Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, dok će grad početi sa rekonstrukcijom zgrade bivše Vojne akademije u Resavskoj ulici", rekao je Vesić.

Vesić je govorio i o beogradskim pozorištima koja, kaže, preuzimaju ulogu lidera u ovom delu Evrope.

"Beograd i Ministarstvo kulture su prvi put ove godine, posle 2010. godine, izdvojili sredstva za gostovanja beogradskih pozorišta u svetu i to ćemo nastaviti da radimo", naglasio je Vesić.On se dotakao i mladih, kojima grad posvećuje posebnu pažnju kroz različite projekte, a od ove godine i kroz Fond za mlade talente.

"Naša vizija Beograda kao grada mladih ostvaruje se kroz različite projekte na kojima radimo što sami a što zajedno sa ministarstvima obrazovanja i sporta" dodao je gradski menadžer i precizirao da je Fondacija tokom ove godine dodelila 51 stipendiju mladim talentima našeg grada.Kako je rekao očekujemo da narednih godina veći broj društveno odgovornih kompanija podrži rad te fondacije i tako pomogne da veći broj talentovane dece iz Beograda dobije podršku društva.

"Osnivanjem Fondacije napravili smo veliki korak jer će ona trajati decenijama i obezbeđivaće podršku nečemu što je najvrednije u našem gradu - mladim i talentovanim ljudima. Ali ono što je mnogo važnije, osnivanjem ove fondacije i promicijom mladih talenta na kome radimo kao grad i društvo jasno pokazujemo da cenimo znanje, rad i učenje" poručio je Vesić.

U tom smislu on je rekao i da je Grad u prethodne tri godine povećao izdvajanja za školski sport sa 6 na 35 miliona dinara što je omogućilo da i do 40 odsto više dece učestvuje u takmičenjima.On je izneo i podatak da je, kada su najmlađa deca u pitanju, na ovogodišnjem konkursu u vrtiće čiji je osnivač grad Beograd kao i u privatne vrtiće koji su u sistemu grada upisano 16 500 dece, a na primer 2009. godine u beogradske vrtiće je bilo upisano 6 780 mališana, a 2012. godine 12 435 mališana.

"Ovo je posledica važne odluke grada Beograda da od 1. septembra 2015. godine deca koja borave u privatnim vrtićima, pod određenim uslovima, dobijaju subvenciju" naveo je Vesić koji je rekao da je cilj da svako dete u Beogradu ima mesto u vrtiću i da se na tome intenzivno radi i da će se raditi i ubuduće.

"Naša vizija je i grad Beograd kao dom za naše najstarije sugrađane. Zrelost jednog evropskog društva se ogleda u tome koliko se vodi računa o našim najstarijim i najmlađim sugrađanima kao i manjinama. Mi postajemo sve starije društvo a samo u Beogradu živi oko 400 hillada penzionera.

Naša obaveza je da im omogućimo mirnu starost kao i da uživaju u trećem dobu" poručio je gradski menadžer.Kako je rekao, pored drugih akcija, angažmana i projekata za najstariuje građane gloavnog grada Srbije tu je obaveza gradskih opština da organizuju besplatne izlete za najstarije, dnevne aktivnosti, posetu lekara iz lokalnog Doma zdravlja, besplatne sportske programe, edukacije posebno kada su strani jezici i informatika u pitanju.

"Neko će reći da je to trošak. To nije trošak već obaveza prema l?udima koji su stvarali ovu zeml?u i koji su zaslužili da mirno i lepo žive" rekao je Vesić.

"Mi smo motor Srbije. Upravo zato je veoma važno da Beograd ima skladnu saradnju sa Vladom Republike Srbije, da pokrećemo zajedno projekte, da utičemo na zakone i odluke koje se donose u Republici" podvukao je Vesić.

On je na kraju iznošenja izveštaja rekao da Beograd ima svoje snove i da je počeo da ih ostvaruje i podvukao da je dobra samo ona politika koja je za ljude."Ili kako je to Aristotel rekao - država postoji u korist dobrog života građana, a ne samo u korist žživota" zaključio je Vesić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track