VESIĆ: Beograđani srećna vam slava grada
Foto: Beoinfo

Značajan dan za prestonicu

VESIĆ: Beograđani srećna vam slava grada

Beograd -
Gradski menadžer istakao je da će danas biti dodeljena Povelja počasnog građanina književniku Peteru Handkeu, kome će se na taj način zahvaliti za sve što je učinio za Beograd i Srbiju

BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić čestitao je svim Beograđanima gradsku slavu Spasovdan i dodao da je ovaj dan veoma značajan za prestonicu.

– Spasovdan, gradsku slavu, uveo je despot Stefan Lazarević 1403. godine, kada je Beograd i proglašen za prestonicu Srbije. Spasovdan, kao jedan od praznika posvećen Hristu, značajan je za naš narod. Dušanov zakonik je obnarodovan baš na ovaj dan 1349. godine, a Vaznesenjska crkva je izgrađena 1863. i u njoj se nalazi barjak beogradske opštine iz 1938. godine. On se svake godine iznosi iz crkve i nosi u litiji. Danas treba da ostavimo po strani sve razlike, da zajedno slavimo slavu i da se setimo svih velikih ljudi koji su obnavljali na žalost više puta rušen grad – rekao je Vesić za Televiziju Pink.

On je podsetio da je Spasovdanska litija obnovljena 1992. godine, kada je patrijarh Pavle bio u njoj, a u današnjoj će biti patrijarh Irinej.

Gradski menadžer istakao je da će danas biti dodeljena Povelja počasnog građanina književniku Peteru Handkeu, kome će se na taj način zahvaliti za sve što je učinio za Beograd i Srbiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track