VESIĆ: Beogradski džez festival je postao brend Beograda
Foto: Beoinfo

Bogat i raznovrsan program

VESIĆ: Beogradski džez festival je postao brend Beograda

Beograd -
Predsednik Odbora Beogradskog džez festivala i gradski menadžer Goran Vesić istakao je u ime Skupštine grada da su veoma ponosni na Festival i da su uprkos krizi i smanjenjima budžeta uspeli za taj događaj da izdvoje više novca nego prošle godine

BEOGRAD - Ovogodišnji 31. Beogradski džez festival će biti održan od 27. oktobra do 1. novembra u Domu omladine, uz bogat i raznovrstan program, a prodaja ulazica počinje danas, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Predsednik Odbora Beogradskog džez festivala i gradski menadžer Goran Vesić istakao je u ime Skupštine grada da su veoma ponosni na Festival i da su uprkos krizi i smanjenjima budžeta uspeli za taj događaj da izdvoje više novca nego prošle godine.

On je u ime Skupštine grada precizirao da su za ovogodišnji Beogradski džez festival izdvojili 26 miliona dinara, što je osam miliona više nego lane.Vesić je izrazio nadu da će i narednih godina nastaviti sa tendencijom rasta budžeta, što kroz direktna davanja, što kroz sponzore, za taj događaj čiji je osnivač Grad Beograd.

"Beogradski festival džeza je postao brend Beograda i treba svake godine da bude sve bolji sa što više učesnika i sve masovniji", istakao je Vesić.

On je dodao da je orijentacija grada Beograda usmerena ka turizmu koji je najbrže rastuća privreda grana u prestonici u kojem se svake godine povećava broj turista.

"Da bismo privukli turiste moramo da im ponudimo događaje i zato se trudimo da više uložimo u kulturne, kongresne, sportske događaje, jer oni privlače goste u naš grad", napomenuo je gradski menadžer.

Vesić je naveo da su kultura i ekologija dva jedina resora Skupštine grada u kojima nije smanjen budžet koji je "daleko od dovoljnog" ali i da se trude da animiraju što veći broj sponzora za različite manifestacije, kao što su Beogradski džez festival, Festival dokumentarnog filma, FEST da dobiju više sredstava i van budžeta.

On je kazao da danas počinje prodaja ulaznica za Džez festival i izrazio nadu da će prodaja ići bolje nego prošle godine "jer to doprinosi tome da se više uloži u programe".

Vesić je najavio i dve posebne akcije.Jedna je da je od danas u prodaji 31 karta za program za Ponoćni program u sali Amerikana po specijalnoj ceni od 1.000 dinara (za najmanje šest koncerata), a druga je da ljubitelji džeza mogu nabaviti komplet ulaznica za Glavni program po ceni od 2.500 dinara (za najmanje šest koncerata).

I ove godine studenti i đaci sa svojim indeksima, odnosno đačkim knjižicama mogu ulaznice nabaviti za 100 dinara.Prema rečima direktora Festivala i v.d. direktora DOB-a Marka Stojanovića, Festival će ove godine trajati duže, pa će samim tim biti održan i veći broj koncerata.On je napomenuo da su pokrenuli projekat muzičke edukacije osnovaca i srednjoškolaca o istoriji džez muzike.On je objasnio da će u okviru časova muzičkog vaspitanja održati po jedno predavanje na temu džeza.

Stojanović je podsetio da je DOB početkom prošlog meseca pokrenuo i serijal predavanja pod nazivom "Istorija džeza" kao uvod u programe Festivala. Takođe, tu je i ciklus besplatnih koncerata "Džez za dž" koji i ove godine ima za cilj upoznavanje publike sa beogradskom džez scenom.Stojanović je istakao da Festivalom žele da doprinesu razvijanju kulturnog turizma Beograda.

Programski menadžer Beogradskog džez festivala Dragan Ambrozić napomenuo je da je građenje publike Festivala bio spor i dug proces, da su uspeli u otme, ali i da žele da prodube taj kontakt.

On je dodao da iz tog razloga cele godine promovišu nove, domaće grupe kako bi džez scena "koju publika ume i želi da voli" mogla da živi.

"Beogradski džez festival se pokazao kao dobar pravac za Beograd i za celu Srbiju", istakao je on.Kompozitor i di-džej, član grupe Napeti Quintet Rade Sklopić (di-džej Raid) danas je najavio koncer tog Marčelovog džez benda koji će se javnosti prvi put predstaviti 30. aprila u DOB-u povodom obeležavanja Svetskog dana džeza.

On je rekao da je taj skok iz hip hopa u džez potpuno prirodan i dodao da su na aktuelnom albumu "Napet šou" najbrojniji pripadnici domaće džez scene, predvođeni Aleksandrom Jovanovićem Šljukom i Filipom Krumesom.

Učešće Miše Blama na albumu i, nažalost, verovatno jedan od poslednjih zabeleženih snimaka tog velikana džez scene, samo dodatno potvrđuje tu činjenicu.Ulaznice za koncert 30. aprila se mogu nabaviti po ceni od 500 dinara u pretprodaji na Blagajni Doma omladine Beograda i preko Eventin mreže.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track