Vesić: Danas pokrećemo izmene Statuta Beograda
Foto: Beta

Devet meseci da se završi posao

Vesić: Danas pokrećemo izmene Statuta Beograda

Beograd -
Inicijativu za promenu statuta pokrerenula je grupa od 41 odbornika SNS, SPS i DSS

BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će danas biti pokrenuta inicijativa za izmenu Statuta grada Beograda, kako bi bio napravljen moderan statut koji će više odgovarati životu i omogućiti efikasnije funkcionisanje grada i opština.

Inicijativu za promenu statuta pokrerenula je grupa od 41 odbornika SNS, SPS i DSS, a biće formirana Komisija za izradu nacrta odluke o promeni statuta u kojoj će biti predstavnici Gradske uprave i opština.

"Imamo devet meseci da završimo posao i izađemo pred Skupštinu grada sa predlogom novog statuta. Izmena statuta je ispunjeno predizborno obećanje liste SNS - Aleksandar Vučić koja je ubedljivo pobedila na prethodnim izborima u Beogradu", rekao je Vesić. On je objasnio da je cilj da se dođe do modernog statuta koji će omogućiti decentralizaciju i da se određene funkcije približe građanima, te da se poslovi obavljaju efikasnije kako bi statut bio u funkciji života građana.

Vesić, koji će biti predsednik Komisije, rekao je da će ona zatražiti mišljenje gradskih sekretarijata i opština u vezi sa time šta treba promeniti u statutu.Prilikom izrade statuta, dodao je on, gledaće se i iskustva drugih gradova, a biće predložene i izmene drugih zakona ukoliko to bude potrebno.Prema Vesićevim rečima, u izmene statuta biće uključena najšira javnost, organizovani okrugli stolovi kako bi se čulo mišljenje svih koji mogu da daju korisne predloge da se posle devet meseci dođe do opšte prihvaćenog rešenja koje će dugo trajati.

"Želimo da statut bude neka vrsta konsenzusa i da se on ne menja u zavisnosti od političke garniture u Skupštini grada, već da bude trajni dokument ", zaključio je Vesić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track