VESIĆ: Nastavljamo naplatu duga za građevinsko zemljište
Foto: Zorana Jevtic

Pod lupom nesavesni investitori

VESIĆ: Nastavljamo naplatu duga za građevinsko zemljište

Beograd -
Na ovaj način, prema rečima Vesića, Grad želi da zaštiti investitore koji uredno izmiruju svoje obaveze i koji su u neravnopravnom položaju u odnosu na nesavesne

BEOGRAD - Grad Beograd odlučno nastavlja naplatu zaostalih potraživanja za naknadu za gradsko građevinsko zemljište jer kompanije, investitori, pravna i fizička lica za tu namenu duguju ukupno 25 milijardi dinara, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Na zahtev Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, u katastru su upisane zabeleške spora za sve neprodate stanove i sve investitore koji nisu ispunili svoje obaveze. To znači da svi građani koji kupuju stanove mogu da provere u katastru da li je onaj ko prodaje stanove platio svoje obaveze prema gradu ili nije, izjavio je Vesić.

Prema njegovim rečima, Direkcija je uputila i pismo notarskoj komori, u kojem upozorava notare da su u obavezi da pre nego što potpišu ugovore o kupoprodaji stana upozore kupca stanova da postoji spor.

To je urađeno da bi se povećala naplata naknade i da bi se građani zaštitili, naglasio je Vesić.

On je najavio da će to biti praksa i ubuduće i više se, kako ističe, neće dozvoliti da investitori koji ne plaćaju obaveze dobijaju dozvole i prodaju stanove.

Svako ko ne plati naknadu, a investitor je i zaradio je, prevario je ne samo grad već i sve građane, posebno one koji žive u tim naseljima jer im je novim stanovima opteretio čitavu infrastrukturu, naveo je gradski menadžer.

Na ovaj način, prema rečima Vesića, Grad želi da zaštiti investitore koji uredno izmiruju svoje obaveze i koji su u neravnopravnom položaju u odnosu na nesavesne.

Vesić je ocenio da je najveći problem nastao kada je 2009. usvojen Zakon o planiranju i izgradnji, koji je omogućio onima koji su počeli da grade da izvrše legalizaciju bez plaćanja nadoknade.

Pojedini investitori su tako dobijali upotrebne dozvole, a da nisu platili naknadu.Ubuduće, precizirao je Vesić, nijedan investitor u Beogradu neće moći da dobije dozvolu ako nema dokaz da uredno izmiruje obaveze, prenosi Beoinfo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track