VESIĆ: Novi statut Beograda doneće veću efikasnost i bolji odnos grada i opština
Foto: Fonet

Formira se komisija

VESIĆ: Novi statut Beograda doneće veću efikasnost i bolji odnos grada i opština

Beograd -
Važno je da ćemo koristi iskustva drugih gradova kao što su Beč, Budimpešta, Pariz, Berlin i nadam se da ćemo za ne duže od šest meseci izaći pred građane sa predlogom novog Statuta, odnosno novog uređenja grada Beograda i da ćemo tada imati mnogo efikasniji sistem, rekao je Vesić

BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da će promena gradskog Statuta doprineti većoj efikasnosti i boljem odnosu grada i gradskih opština.

- Donećemo odluku u sredu na sednici Skupštine grada čime ćemo početi proces izmene Statuta. Formiraćemo komisiju u kojoj će biti i predsednici gradskih opština, predstavnici iz grada i počećemo da prikupljamo predloge opština. Važno je da ćemo koristi iskustva drugih gradova kao što su Beč, Budimpešta, Pariz, Berlin i nadam se da ćemo za ne duže od šest meseci izaći pred građane sa predlogom novog Statuta, odnosno novog uređenja grada Beograda i da ćemo tada imati mnogo efikasniji sistem. Mi smo i u vreme kampanje govorili da je potrebno promeniti gradski Statut u smislu decentralizacije nekih funkcija, a centralizaciji nekih drugih. Statut po kome radimo ne prepoznaje razlike među opštinama, negde je previše centarlizovao funkciju u smislu da dolazi do zagušenja, a sa druge strane je dao decentralizaciju koja je na uštrb efikasnosti. Novim Statutom je potrebno omogućiti građanima da što više poslova završe što bliže mestu gde žive. Ako sada, na primer, građani Obrenovca ili Sopota moraju za neku urbanističku dozvolu da dolaze u Beograd cilj je da što više poslova mogu da obave u svojim opštinama i uz što manje troškova. Mi smo izabrani da vodimo grad, da grad bolje funkcioniše, da bude uređeniji, bezbedniji – istakao je Vesić.

Govoreći o velikim strateškim investicijama u gradu tokom ove godine Vesić je naveo da je Grad Beograd raspisao javni poziv za slanje pisama zainteresovanosti za deponiju Vinča.

- Deponija Vinča je projekat vredan između 250 i 300 miliona evra i taj projekat će trajati čitave godine u različitim fazama. Tender još nije počeo u smislu slanja ponuda jer se prvo prikupljaju pisma zainteresovanosti. Do sada je veliki broj respektabilnih evropskih kompanija pokazao zainteresonanost, dolaze na razgovore tako da mislim da ćemo za deponiju Vinča imati zaista dobrog partnera. Za građane je važno to što ćemo uređenjem deponije početi sa recikliranjem otpada, jer je Beograd jedan od retkih gradova koji svoj otpad ne reciklira. Time ćemo urediti veliki ekološki probelm a na toj deponiji će biti novih radnih mesta i novi proizvodni pogoni. Tako da će to biti višestruka dobit za sve nas. Očekujem da ćemo do kraja godine izabrati partnera u okviru javno-privatnog partnerstva, a to znači da će radovi moći da počnu 2016. godine. To je proces koji traje i definisan je zakonom – precizirao je Vesić.

Plan je, dodao je gradski menadžer, da se do kraja godine nađu partneri i za četiri podzemne garaže koje će se takođe raditi po principu jano-privatnog partnerstva.

- Taj proces je u toku, u toku je izbor savetnika, a raspisan je i konkurs za izbor savetnika za privatizaciju PKB-a. Javni poziv za podzemne garaže, deponija Vinča i još neki projekti ne rade se iz budžeta Skupštine grada i ti projekti grad neće koštati, odnosno građane neće koštati. Našli smo način da obezbedimo investicije, da ne košta građane, a da bude u korist svih nas – kazao je Vesić.

On je najavio da se u drugoj polovini godine, do kraja jeseni, može očekivati da budu izabrani partneri za četiri podzemne garaže.

- To može biti jedan ili četiri partnera ili za svaku garažu posebno. Taj proces radimo sa EBRD. Za nas je važan takav partner jer Beograd prvi put na takav način radi garaže. Mi smo definisali mesta za 16 garaža, međutim ne radimo ih sve odjednom jer bi došlo do zagušenja saobraćaja u gradu. U pitanju su graže Studentski trg, Skerlićeva kod Narodne biblioteke, Kosovska ulica i u blizini Francuske ulice. Osim toga tu je i Beogradsko dramsko, Masarikov trg u Zemunu, opština Novi Beograd, predviđena je garaža u Tadeuša Košćuškog, na Trgu Republike , čitav niz garaža koje su spremne i koje će se raditi u narednom periodu. Beogradu nedostaje oko 5.000 parking mesta u centru grada, a mi na ovaj način rešavamo taj problem. Cene u garažama neće biti više nego što su sada, a s obzirom na to da su sada garaže pune znači da su povoljne za građane. Suština javno-privatnog partnersta je da grad da infrastrukturu, a partner ulaže novac i posle određenog vremena garaža se vraća u vlasništvo grada – naglasio je Vesić.

On je podsetio da je prošle godine završena izgradnja fabrike Makiš dva, a da će ove godine početi rekonstrukcija Makiša jedan.

- Makišom dva Beograd je dobio fabriku vode koja garantuje stabilno i kvalitetno vodosnabdevanje narednih decenija. Makiš jedan je fabrika vode koja je napravljena 80-ih godina, koja je dugo u funkciji, a sada kada je napravljen Makiš dva imamo mogućnosti da ga rekonstruišemo. Po završetku rekonstrukcije imaćemo sjajan sistem vodosnabdevanja kakvo ima malo gradova u Evropi – zaključio je Vesić.

( RTV Pink/Beoinfo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track