VESIĆ: Od danas radi sistem za parkiranje sa senzorima na Vračaru
Foto: Dragana Udovičić

Novo u centru Beograda

VESIĆ: Od danas radi sistem za parkiranje sa senzorima na Vračaru

Beograd -

BEOGRAD - Prvi čovek Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je sistem za parkiranje na otvorenom koji sadrži parking senzore počeo da radi od jutros.

- Obećali smo građanima Vračara da ćemo do kraja aprila pustiti u rad parking senzore. Uspeli smo ovaj posao da završimo ranije. Od danas građani Vračara mogu da koriste najmoderniju tehnologiju kada je u pitanju parkiranje na otvorenom - rekao je Vesić i dodao da ovakvu tehnologiju imaju samo Moskva i nekoliko gradova u Nemačkoj i Holandiji.

On je naglasio da će od danas vozači koji žele da parkiraju na prostoru između Beogradske, Makenzijeve, Krunske i Kursuline ulice na svakoj raskrsnici moći da na informacionim tablama vide koliko ima slobodnih parking mesta u ulicama u koje mogu da skrenu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

- Korišćenjem ove tehnologije smanjiće se vreme potrebno da se u centru grada nađe parking mesto. Trenutno je, prema našim analizama, vozaču za to potrebno u proseku oko 30 minuta. Sada će to vreme biti kraće i to je prva pogodnost za građane. Potom, građani će trošiti manje goriva, a samim tim smanjiće se emisija štetnih gasova u atmosferi - poručio je gradski menadžer.

On je dodao da je na Vračaru postavljeno 850 senzora, a da je plan da se u narednoj godini nabavi 5.500 senzora, čime će biti pokriveni drugi delovi Vračara, ali i Starog grada i Savskog venca.

Direktor JKP „Parking-servis” Andrija Čupković istakao je da senzori, koji su utisnuti u asfalt na svakom parking mestu, šalju informaciju o popunjenosti tog mesta i ona se prikazuje na info-tablama, koje se nalaze na početku ulice u kojoj su ugrađeni senzori.

- Želim da izrazim posebnu zahvalnost građanima Vračara na strpljenju dok je trajala ugradnja senzora, jer su sarađivali sa našim ekipama i kada je bilo neophodno izmeštanje automobila. Uz pomoć ovog sistema oni više ne moraju da kruže u potrazi za slobodnim parking mestom, već mogu tačno da vide u kojoj ulici ima slobodnih mesta, krenu tim putem i uštede vreme. Na taj način smanjujemo i emisiju štetnih gasova. A naš plan je da u narednih nekoliko godina na Vračaru izgradimo još 2.500 parking mesta - rekao je Čupković i dodao da se ovakvim projektima građanima pokazuje gde je uložen novac kojim svakodnevno plaćaju parkiranje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track