VESIĆ: Potpisano 150 novih ugovora, otvaraće se gradilišta u Beogradu
Foto: Tanjug/dragan Kujundžić

Druga srpska konferencija o razvoju nekretnina i infrastrukture

VESIĆ: Potpisano 150 novih ugovora, otvaraće se gradilišta u Beogradu

Beograd -

BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić najavio je otvaranje novih gradilišta u Beogradu, ističući da je glavni cilj da u Beogradu bude što više kranova, što više kvadrata, i da postane prirodni centar jugoistočnog dela Evrope.

"Za nas investicije su važne, a samo u januaru ove godine potpisano je 150 novih ugovora, što znači više novih gradilišta", rekao je Vesić na drugoj konferenciji o razvoju infrastrukture i sektora nekretnina u Srbiji održanoj u Beogradu.

Ključna tema grada Beograda su investicije, a mi se trudimo da poslednjih godina privučemo što veći broj investitora, poručio je on.

Samo prošle godine je, kako je rekao, otvoreno 500 novih gradilišta, od čega 69 gradskih.

Najveći projekat Beograd na vodi se, kako kaže, uspešno razvija, a taj projeka je važan, jer je stavio Beograd na investiconu mapu Evropu, zbog čega su drugi počeli da razmišlaju o investiranju u Beograd.

Goran Vesić i Milutin Folić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Goran Vesić i Milutin Folić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"Taj projekat je omogućio da pokrenemo čitav niz infrastrukturnih projekata, kao što je nova železnička, autobuska stanica, rekonsutrkcija starog Savskog mosta, odnosno svih onih projekata koji su davno stali a koji su važni za razvoj grada", naveo je Vesić.

Od 2013, grad Beograd je, kako je podsetio, usvojio novi pristup prema investitorima, a to je da ih ne delimo na domaće i strane.

"Trudimo se da rešavamo probleme. Naš interes je da se ovde gradi", istakao je Vesić.

Gradski menadžer je rekao i da je pri završetku veliko javno - privatno partnerstvo za uređenje deponije u Vinči, i da je u završnoj fazi izbor partnera.

"Ostale su četiri firme u najužem krugu, a tokom prve polovine ove godine ćemo imati partnere. To je možda najveća neuređena komunalna deponija u Evropi. Naša gradska preduzeća će morati da počnu sa separacijom otpada".

Vesić se osvrnuo i na budžet grada Beograda, navodeći da je deficit iznosio preko 20 procenata u 2013. godini, da bi 2016. godine bio 6,29 procenata, što je, kako navodi, niže od onoga što propisuje Republika Srbija i dokaz je toga da se budžet konsolidovao.

Dokaz uspešnih rezultata grada Beograda je i to što je agencija Mudis dodelila Gradu rejting B1 sa pozitivnim izgledom, što će nam omogućiti da krenemo u nove aktivnosti i da finansiramo infastrukturne projekte, istakao je Vesić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track