VESIĆ: Staro sajmište postaje memorijalni centar!
Foto: Zorana Jevtic

Istorija ne sem da se zaboravi

VESIĆ: Staro sajmište postaje memorijalni centar!

Beograd -
Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da je već formirana komsija na čelu sa vladikom Jovanom Ćulibrkom kako bi se na pravi način završio taj važan posao

BEOGRAD - Grad Beograd namerava da obnovi prostor Starog sajmišta i izgradi memorijalni centar, što je od velike važnosti, jer istorija ne sme da se zaboravi, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

On je rekao da je već formirana komsija na čelu sa vladikom Jovanom Ćulibrkom kako bi se na pravi način završio taj važan posao.

Gostujući na televiziji Studio B, Vesić je kazao da je Grad Beograd na dostojanstven način obeležio 70 godina od oslobođenja glavnog grada velikim brojem manifestacija i izložbi, a da je sinoćni spektakl u "Sava centru" ostavio bez daha sve koji su ga gledali.

"U ime Grada Beograda svima zahvaljujem i mislim da je ovo bila sjajna završnica proslave 70 godina od oslobođenja Beograda. Grad je organizovao i veliki broj različitih manifestacija i izložbi i svi su dali svoj doprinos da se obeleži ovaj značajni jubilej", kaže Vesić. On je naveo da su građani u velikom broju posetili te izložbe.

"Pokazali smo da poštujemo svoju prošlost, a kada poštujemo prošlost onda možemo mirno da gradimo svoju budućnost",rekao je Vesić i podsetio da su dve ulice u Beogradu nazvane po Koči Popoviću i Peku Dapčeviću i da je tako ispravljena istorijska nepravda.

Najavio je da će Grad nastaviti da imenuje ulice po znamenitim ličnostima koje su zadužile Beograd i Srbiju - slikari, naučnici ili oni koji su se bavili drugim poslom bez obzira na političko opredeljenje.

Vesić je naglasio da i u školama Dan oslobođenja Beograda 20. oktobar treba posebno da se obeležava kako bi učenici više naučili o bici za slobodu Beograda."Zato ova predstava u "Sava centru" treba da nastavi da se prikazuje kao edukativni sadržaj i đaci bi trebalo organizovano da je vide.

Do sada je ovaj deo naše istorije bio zanemarivan, a to treba itekako da se naglasi jer je antifašizam temelj moderne Evrope. Ne treba se toga stideti već se ponositi time da smo bili na pravoj strani", rekao je Vesić.

On je naveo da se danas, polaganjem venaca, odaje pošta onima koji su dali život za slobodu Beograda.

( Tanjug/Studio B)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track