VESIĆ: Usvajanje novog zakona o glavnom gradu u julu, statut gotov do 1.novembra
Foto: Dragana Udovičić

Olakšavanje poslova građanima

VESIĆ: Usvajanje novog zakona o glavnom gradu u julu, statut gotov do 1.novembra

Beograd -
Grad Beograd će dobiti posebne nadležnosti koje se odnose na na oblast ekologije, imovinsko-pravnih odnosa, katastra, broj odbornika biće smanjen. Grad će takođe, kada su u pitanju vrtići i osnovne škole, imati većinu u školskim odborima, gde će moći da utiče na postavljanje direktora

BEOGRAD - Novi zakon i glavnom gradu, koji će olakšati građanima brojne administrativne poslove, trebalo bi da bude usvojen tokom jula, a Statut grada biće gotov do 1. novembra, najavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Kako se navodi u saopštenju Gradske uprave, Vesić je rekao da će građani posle usvajanja tog zakona veći deo posla moći da završe u svojoj opštini.

"Ako nekome ko dolazi iz Lazarevca nedostaje jedan papir za legalizaciju, više neće morati da se vraća po njega, već će to sve moći da završi na svojoj opštini. U katastru će biti mnogo lakše i brže da se upiše vlasništvo i hipoteka", rekao je Vesić.

On je dodao da će bii oformljena i inspekcija koja će moći da, u skladu sa zakonom, uz potpise stanara, uđe u stan ukoliko iz njega curi voda, a vlasnici su na odmoru.

Prema njegovim navodima, Grad Beograd će dobiti posebne nadležnosti koje do sada nije imao, a koje se, između ostalog, odnose na oblast ekologije, imovinsko-pravnih odnosa, katastra, gde će grad postavljati upravu, inspekcije, poput vodoprivredne i turističke.

"Grad će imati turističku i sanitarnu inspekciju, koje su do sada bile na republičkom nivou. Tražićemo povećanje nadležnosti nad upravljanjem vodama i nad splavovima", istakao je Vesić.

On je najavio da će broj odbornika biti smanjen, u Skupštini grada će ih biti 65 ili 66 dok će u opštinama njihov broj biti smanjeni za 40 odsto čime će, dodao je Vesić i troškovi biti manji.

Kako je rekao gradski menadžer, Beograđani će blagodeti novog zakona moći da osete tek u narednim godinama.

"Opštine će imati veće nadležnosti, a grad će biti podeljen u dve zone, gradske i prigradske opštine. Prigradske opštine će moći da donose i urbanističke planove van obuhvata plana detaljne regulacije, a moći će i da gazduju građevinskim zemljištem", naglasio je Vesić.

Kako je dodao grad će, kada su u pitanju vrtići i osnovne škole, imati većinu u školskim odborima, gde će moći da utiče na postavljanje direktora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track