ZAHVALNOST PESNIKU KOJI NAS JE SVE ZADUŽIO: Vučić podneo predlog da Crnčević dobije ulicu u Beogradu
Foto: Printscreen YT, Youtube

Skupština grada

ZAHVALNOST PESNIKU KOJI NAS JE SVE ZADUŽIO: Vučić podneo predlog da Crnčević dobije ulicu u Beogradu

Beograd -

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić podneo je predlog Skupštini grada da se jedna ulica u Beogradu nazove po pesniku Brani Crnčeviću.

Vučić je predlog podneo lično, prošle sedmice u svojstvu građanina.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

U obrazloženju predloga naveo je da je Brana Crnčević sabesednik od autoriteta, vrstan aforističar, duhovit i intrigantan pesnik, koji nas je zadužio svojim perom i delom.

"Pored zavidne spisateljske karijere, za vreme za koje je ostavio neizbrisiv trag u istoriji srpske književnosti, Brani Crnčeviću nije bio stran ni društveni angažman...Izvesno je da je Crnčević na jedinstven način - nesvodiv na puki društveni angažman intelektialca - bio akter i svedok širih društvenih, političkih i istorijskih zbivanja", naveo je Vučić.

Vučić ističe da je Crnčević zadužio srpsko društvo perom i delom, iskrenošću i pravdoljubivošću, a još za života, kako je dodao, svrstan je u red besmrtnih aktera književne umetnosti, kao i niz odgovornih i uvek budnih čuvara srpske tradicije i duhovnosti.

Kako se dodaje u obrazloženju mandatara Vučića, Crnčević je bio više od pisca, značajniji od angažovanih intelektualaca, čiju reč i misao gotovo nikada nije dočekivala ravnodušnost. Vučić podseća i da je Crnčević upamćen kao blizak prijatelj najvažnijih političkih ličnosti našeg vremena, kao akter u političkom, društvenom i partijskom životu, pa čak i u radu ili nastajanju najdominantnijih političkih partija savremene Srbije, među kojima SPS, SRS i SNS.

U obrazloženju predloga, mandatar Vučih umesto zaključka citira samog Crnčevića, koji je, kako navodi, jednom prilikom pokazao kako se na jednom mestu i u formi intervjua mogu sudariti vredna literatura i plodan društveni angažman.

"Poezija mi pomaže da razumem politiku na svoj način. Pod Brozom sam pevao o Srbiji: Poslednja si moja sinagoga moj poslednji Petrovgrad i Rim. S Tobom možda, mogu i bez Boga. A bez Tebe ne mogu ni s njim. I danas, čista srca, potpisujem tu pesmu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track