ISTANBUL: Ljajić sa turskim zvaničnicima o bescarinskom režimu
Foto: Marina Lopičić

Liberalizacija režima slobodne trgovine

ISTANBUL: Ljajić sa turskim zvaničnicima o bescarinskom režimu

InfoBiz -

ISTANBUL - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas u Istanbulu sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem o daljem unapređenju bilateralne ekonomske saradnje, kao i daljoj liberalizaciji režima slobodne trgovine između dve zemlje.

Ljajić je posebno naglasio potrebu da se među proizvodima koje Srbija izvozi u Tursku u bescarinskom režimu nađe i suncokretovo ulje, dodajući da su pojedine zemlje regiona u tom pogledu u povlašćenom položaju, jer ulje na tursko tržište izvoze bez carina, dok je carinska stopa za srpske izvoznike ulja 36 odsto, saopšteno je iz Ministarstva rgovine, turizma i telekomunikacija.

Zejbekči i Ljajić dogovorili su da u najskorije vreme počnu razgovori ekpertskih timova dve strane u cilju usaglašavanja dalje liberalizacije režima slobodne trgovine, uz očekivanje da do kraja godine bude postignut dogovor o vrstama roba na koje će se proširiti režim bescarinke razmene između Srbije i Turske.

Takođe je dogovoreno da u oktobru bude održana sednica Trilateralnog komiteta za ekonomsku saradanju Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, kada će biti otvoreno i trgovinsko-turističko predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima za finansijsku pomoć Turske u realizaciji pojedinih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track