VUČIĆ: Mnogo bi značio dogovor EU i Rusije o gasovodu
Foto: Dragana Udovicic

Snebdevanje za sada stabilno

VUČIĆ: Mnogo bi značio dogovor EU i Rusije o gasovodu

InfoBiz -
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija za sada ima stabilno snabdevanje gasom, ali da će nam u budućnosti biti potrebno sve više gasa i da bi dogovor između Evropske unije i Rusije o gasovodu mnogo značio.

"Brinem o tome i znamo da mi možžemo da budemo u problemu, i zato bi dogovor Evropske unije i Rusije za nas mnogo toga značio i to bi za nas bilo najvažžnije", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje da li ima šanse da se projekat gasovoda "Južni tok" nastavi, budući da se ovih dana ponovo čuju glasine da bi taj projekat mogao du bude reanimiran.

Premijer je istakao da je Srbiji potreban gas i da će nastaviti i sa NIS i sa Gaspromom da radi na proširenju skladiššta gasa u Banatskom Dvoru, na milijardu kubnih metara, a onda će se videti da li će u Itebeju da se napravi za jošš milijardu kubnih metara.

"Time bismo godiššnje potrebe Srbije uvek imali pokrivene, ali to nije dovoljno. ŠŠta mi da radimo ako se sutra prekine snabdevanje preko Ukrajine, a nikada ne znamo kakvi će odnosi Rusije i Ukrajine da budu, osim da oni nikada neće zavisiti od Srbije", primetio je premijer.

On je naveo da je sluššao bezbroj priča i razgovarao bezbroj puta sa svima, tražžio da vidi različite ponude, da se vidi koja je najbolja, ali da je na kraju odgovor bio - "niotkud nema gasa".

"Imamo samo gas koji preuzimamo sa Beregova, isto kao i do sada", rekao je Vučić navodeći da i Srbija, Bugarska, Mađarska, Slovačka, i Austrija moraju da imaju gas.

"Pa kako to može? Gospodin (Zigmar) Gabrijel, svaka mu čast, on se bori za svoju zemlju. On kažže: Meni kao Nemcu, kao ministru privrede, kao zameniku premijera, potreban je vašš gas, ajde da se dogovorimo. Pa čekaj, svaka čast, kapa dole, prijatelju, ali i nama treba gas, hajde da vidimo sad možže li tu neššto da se dogovori", naveo je Vučić.

Dodao je da se nada da će biti bolji odnosi izmedu Ruske Federacije i Evropske unije, pa da se onda vrati na ono ššto je žživot, jer će, kako je rekao, Srbija da troši sve više gasa daljom industrijalizacijom i ekonomskim napretkom i ići će na dve i po milijarde, pa na tri milijarde kubnih metara gasa. Ocenio je, međutim, da od priče da ćemo gas dobiti sa ostrva Krka nema niššta.

"Napravićemo mi interkonektore i idemo u izgradnju interkonektora sa Bugarskom, ali vas pitam, objasnite mi kako kad ni Bugarska nema odakle da ga uzme", naveo je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track