Partijski funkcioneri ne mogu biti direktori

Zakon o javnim preduzećima menja pravila

Partijski funkcioneri ne mogu biti direktori

InfoBiz -
Ovo se odnosi i na Nikolu Petrovića, Dušana Bajatovića i Milana Krkobabića, koji više neće moći da budu direktori EMS, „Srbijagasa“, odnosno „Pošte Srbije“ i aktivni članovi partija - SNS, SPS, odnosno PUPS

BEOGRAD - Direktori javnih preduzeća u Srbiji neće moći da budu partijski funkcioneri, predviđeno je Predlogom zakona o javnim preduzećima koji je dostavljen Skupštini na usvajanje po hitnom postupku.Ovo se odnosi i na Nikolu Petrovića, Dušana Bajatovića i Milana Krkobabića, koji više neće moći da budu direktori EMS, „Srbijagasa“, odnosno „Pošte Srbije“ i aktivni članovi partija - SNS, SPS, odnosno PUPS.

Prema predlogu Vlade Srbije, direktori JP moraće da imaju završene najmanje četvorogodišnje fakultete, najmanje pet godina radnog iskustva i tri godina iskustva na poslovima kojima se bavi preduzeće kojim upravljaju. Direktori će se birati na mandat od četiri godine i neće imati zamenika.

Biraće se na javnim konkursima, koji će morati da budu okončani najkasnije za godinu dana od donošenja novog zakona, a direktori JP koji su izabrani na konkursu po sada važećem zakonu nastaviće da obavljaju dužnost do isteka mandata.Period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora JP neće moći da bude duži od godinu dana, a ista osoba neće moći da bude postavljena na tu funkciju dva puta. Predloženo je ukidanje izvršnog odbora JP, a direktor će birati izvršne direktore, kojih će biti najviše sedam, a uslov je da su zaposleni u tom preduzeću.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track