Austrijanci najviše greju srpske krevete

Domaći nameštaj sve popularniji u svetu

Austrijanci najviše greju srpske krevete

InfoBiz -

Od ukupno 314,6 miliona evra izvoza u 2015, najviše smo zaradili od Češke i Španije, ali su naši ležajevi i kuhinje našli kupce čak i u Africi

BEOGRAD - Proizvodnja nameštaja jedna je od retkih grana srpske industrije koja u trgovini sa svetom ostvaruje suficit, a koji je prošle godine udvostručen i dostigao je 204,2 miliona evra, sa tendecijom daljeg rasta.Statistički podaci pokazuju da najviše izvozimo u Češku i Španiju, kao i da skoro da nema vrste nameštaja koji nije imao prođu u inostranstvu.

Tako su spavaće sobe od drveta najtraženije u Austriji, ali ih cene i u Gabonu i Gani. Srpskim kuhinjama najviše su oduševljeni Italijani, ali su ih kupovali i Kazahstanci, Belorusi i Nigerijci. Drvene stolice izvozili smo od Azerbejdžana, preko Bahreina, Iraka, Irana, Maroka, UAE, pa do Islanda. Da su Srbi majstori i za kancelarijski nameštaj od metala i drveta, pokazatelj je to što su ga kupovali i u UAE i na Maldivima, kao i u Bahreinu.

Ekonomista Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija, ističe da proizvodnja i izvoz srpskog nameštaja imaju perspektivnu budućnost.- Izvoz je povećan sa 227,5 miliona evra u 2014. na 314,6 miliona u 2015, dok je uvoz povećan sa 100,5 na 110,4 miliona evra, te je suficit povećan sa 127 na 204,2 miliona evra. U januaru i februaru ove godine nastavljen je rast izvoza nameštaja i on je među glavnim proizvodima u doprinosu povećanju ukupnog izvoza - rekao je Zdravković. On dodaje i da u odnosu na okruženje stojimo relativno loše, ali da usled niske vrednosti izvoza, on može bez problema da se poveća još tri-četiri puta.- Ovo sve važi do dolaska „Ikee“. Onda će doći do naglog skoka vrednosti uvoza, a šta će se događati sa izvozom, videćemo - upozorava Zdravković.

PrerađivačiZA PET GODINA DUPLIRAMO ZARADUUkoliko se u drvnoj industriji bude išlo na višestepene obrade, za pet godina vrednost zarade od izvoza nameštaja bi se udvostručio, tvrdi Dragan Zelić, predsednik Grupacije za primarnu preradu drveta u Privrednoj komori Srbije:- To je grana koja ostvaruje suficit jer uglavnom koristi domaću sirovinu i zato je neto devizni efekat veoma izražen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track