SERTIĆ: Ugovor o prodaji Železare biće objavljen za dan ili dva
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Više od 1.000 strana

SERTIĆ: Ugovor o prodaji Železare biće objavljen za dan ili dva

InfoBiz -

Ministar privrede Srbije Željko Sertić najavio je danas da će tekst ugovora o prodaji Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil biti objavljen za dan ili dva.

"Preko hiljadu strana će biti objavljeno za dan ili dva. Zaista, u njemu se nalazi imovinski deo, koji je odgovor na pitanje šta su to Kinezi kupili. Dakle, imovinu Železare je kineska strana kupila. Postojaće nova kompanija koja će raditi danas po potpuno drugačijim uslovima i principima poslovanja, odnosa s dobavljačima i kupcima, odnosa prema radnicima", rekao je Sertić.

On je kazao da će u Železari biti promenjen tehnološki procesi. Na pitanje koliki su dugovi Železare i šta će biti s njima, Sertić je rekao da će se to rešavati u narednom periodu.

"Jedan deo duga će biti rešen kroz ovu kupoprodaju cenu. S druge strane, najveći deo duga je prema državi, odnosno neplaćene obaveze. Mi smo s MMF-om radili te preseke. I to će se u narednom period raditi sumarno u odnosu na centralizovanu kompaniju. Ja sada ne mogu tačno da vam kažem", naveo je ministar.

On je dodao da nije suština koliko je para izgubljeno, već da je suština da te pare nisu naplaćene.

"Već u bilansima tih preduzeća nemate te prihode. Ništa se mi posebno nećemo zaduživati da bismo to vraćali. S druge strane, šta je bio izbor? Da ugasimo preduzeće? Da ugasimo Železaru?", naveo je Sertić.

On je kazao da je izvoz Železare bio oko milijardu evra.

"Mi smo nekada izvozili oko milijardu evra, kada je cena bila dobra... To je bilo oko tri procenta BDP-a. U nekom periodu kada se planira da peći rade u punom kapacitetu, možemo očekivati porast u tom delu i porast prihoda države", naveo je ministar privrede Srbije.

Država radi na planovima o reorganizaciji i otplati dugova strateških javnih preduzeća, kako bi ona nastavila da posluju, ali od 28. maja više niko neće biti zaštićen, jer počinjemo da radimo potpuno tržišno, poručio je danas ministar privrede Željko Sertić.

Sertić je rekao da je za određena preduzeća već urađena reorganizacija, ali da imaju problem sa sudovima zbog dugova.

"Pokušavamo da kroz planove koje radimo sa sudovima definišemo otplatu tih dugova kako bismo omogućili radnicima da rade", rekao je Sertić.

Upitan šta će biti sa PKB-om, da li će biti prodat, Sertić je odgovorio da je uveren da će se to dogoditi u "nekom momentu", ali da je najvažnije da mu se nađe odgovarajući partner.

"Da li će biti raspisan novi tender ili ćemo produžiti do kraja godine, ili doneti dugu odluku, videćemo. Za nas je važno da nađemo kredibilnog partnera koji može da nastavi proizvodnju i da ljudi nastave da rade", istakao je Sertić.

(Agencije/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track