AMBASADOR NEMAČKE U PANČEVU: Ditman otvorio Muzej pivarstva
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Primer za dobru saradnju u Evropi

AMBASADOR NEMAČKE U PANČEVU: Ditman otvorio Muzej pivarstva

InfoBiz -

PANČEVO - Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman otvorio je danas Muzej pivarstva Đorđe Vajfert u staroj Vajfertovoj pivari u Pančevu i tom prilikom poručcio da je ta pivara primer kako se u Evropi sarađivalo nekada, ali i sada.

Ditman je novinarima rekao da je pivo u Vajfertovoj pivari svojevremeno pravljeno po češkoj recepturi, podsetivši da se Đorđe Vajfert obrazovao u Vajnštefanu u Nemačkoj. Vajfert je, kazao je Ditman, spojio te dve tradicije i recepture, koristeći lokalne srpske sastojke.

"Samim tim se može videti kako je funkcionisala ta saradnja. Ona i danas funkcioniše", istakao je nemački ambasador.On je podsetio da je nedavno osnovana Namčko - srpska privredna komora u Beogradu u kojoj su, kako je naveo, aktivna nemačka, srpska i autrijska preduzeća koja zajedno rade na unapređenju privrednog razvoja Srbije.

"Zajedno sa našim prijateljima u Austriji i Evropskoj uniji radimo na tome da Srbija bude članica EU", poručio je Ditman.On je izrazio zadovoljstvo što ima čast da otvori Muzej pivarstva u Pančevu kao izraz "impresivne industrijske tradicije".Prema njegovim rečima, pravljenje piva u ovom regionu ima veoma dugu tradiciju, a posebno od kada je porodica Vajfert preuzela pivaru, pre svega Đorđe Vajfert, koji je posao proširio uz korišćenje novih tehnologija.

Ditman je u pivari zakuvao svoje pivo uz pomoć dugogodišnjeg tehnologa i bivšeg direktora Vajfertove pivare Bratislava Stojanoivića.Siniša Janković iz udruženja građana Muzej pivarstva Đorđe Vajfert, koje je radilo na obnovi stare pivare, rekao je da je obnova počela pre manje od godinu dana. Prema njegovim rečima, muzej će od sutra biti otvoren svakog radnog dana od 10 do 18 sati.

"Želja nam je da do 2022. godine čitav kompelks stare Vajfertove pivare revitalizujemo i pretvorimo u multifunkcionalni kompleks za profitne i neprofitne sadržaje, pre svega kulturne", rekao je Janković novinarima apelujući na podršku u daljoj obnovi muizeja.Janković je zajedno sa Stojanovićem uručio nemačkom ambasadoru zahvalnicu za podršku u otvaranju muzeja.U muzeju se trenutno nalazi oprema stara više od 100 godina, velike bačve za proizvodnju piva, a predviđen je da jedna prostorija bude soba Đorđa Vajferta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja