ČELNIK ŽELEZARE IZBEGAO ZATVOR: Ubio dvoje, pa postao direktor
Foto: Dragana Udovičić

ZLOČIN

ČELNIK ŽELEZARE IZBEGAO ZATVOR: Ubio dvoje, pa postao direktor

InfoBiz -

Član NO „Železare Smederevo“ Bojan Bojković osuđen 2013. na tri i po godine zatvora zbog saobraćajke, a osam meseci kasnije postao izvršni direktor čeličane.

Bojan Bojković, član Nadzornog odbora „Železare Smederevo“ (ŽS), nakon što je januara 2013. prvostepenom presudom banjalučkog Okružnog suda osuđen na tri godine i šest meseci zatvora, jer je u stadijumu teškog pijanstva izazvao saobraćajnu nezgodu u kojoj je poginulo dvoje ljudi, iste godine u septembru seo je u fotelju izvršnog direktora za finansije smederevske čeličane.Prema navodima presude Vrhovnog suda Republike Srpske od 23. maja 2013, koju je medijima dostavio Peter Kamaraš, nedavno smenjeni direktor „ŽS“, Bojković je, vozeći pijan „škodu superb“ 3. decembra 2011. na putu Šipovo-Kupres, izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su poginule dve osobe, dok su tri teško povređene. U presudi se, takođe, navodi da je Bojković u vreme nesreće imao preko dva promila alkohola u krvi, kao i da je vozio nedozvoljenom brzinom od 94 kilometra na čas u naseljenom mestu, gde je inače ograničenje brzine 60 kilometara na čas. Ovom presudom je Vrhovni sud RS odbio Bojkovićevu žalbu na prvostepenu odluku Okružnog suda RS.Interesantno je i to što je Bojković tokom suđenja i nakon nesreće negirao da je upravljao motornim vozilom, i tvrdio da je sedeo na mestu suvozača, na kojem je zapravo, prema okolnostima koje je policija utvrdila na licu mesta, sedeo Goran Stupar, koji je poginuo, dok je, prema izjavi jednog svedoka, nakon nesreće Bojković prešao na zadnje sedište.Banjalučki Okružni sud, prema pisanju tamošnjih medija, prihvatio Bojkovićevu kauciju od 50.000 evra da bi se branio sa slobode, ali je nejasno kako do danas nije upućen na izdržavanje kazne. Odgovor na to nismo dobili ni od nadležnog suda u RS.

Bojan BojkovićNE KOMENTARIŠEM LIČNE STVARIČlan NO „Železare“ Bojan Bojković juče nije želeo za Kurir da komentariše okolnosti saobraćajne nesreće jer je reč o, kako je rekao, ličnim i privatnim stvarima. Umesto komentara, poslao nam je sledeće saopštenje kao reakciju na Kamarašove optužbe:- Što se tiče ličnih činjenica koje se navode, svaka kulturna i lepo vaspitana osoba zna da se članovi porodice ne mešaju u poslovnu problematiku, a ja poslujem isključivo sa svojim znanjem i svoju decu vaspitavam u istom duhu.

OPTUŽBE Prljav veš „Železare smederevo“ KAMARAŠ I SERTIĆ U KLINČU.: Smenjeni glavni menadžer „ŽS“ Peter Kamaraš u svom pismu javnosti poručio je da njegov „HPK menadžment“ nije učinio ništa pogrešno, navodeći da uprava „Železare“, na čijem je on bio čelu, nije mogla da potpiše nijedan ugovor bez saglasnosti konsultantske kuće KPMG i Vlade Srbije. On navodi da je tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba za koje tvrdi da su oštetile „Železaru“ za 112.000 dolara. Za veoma loše poslovanje ove firme u prva tri meseca 2015. optužio je rukovodstvo Bojana Bojkovića, koje je, kako on tvrdi, bilo pod kontrolom Željka Sertića. Iz Sertićevog kabineta su odgovorili da su Karamaševe optužbe zlonamerne i tendenciozne.- Ponosni smo na uspešno zaključenje ugovora s kineskom kompanijom „Hestil“ i činjenicu da će Smederevo u narednom periodu biti motor razvoja metalskog sektora i cele privrede Srbije. Ovo nije prvi pokušaj zamene teza gospodina Kamaraša - piše u saopštenju, uz opasku da Ministarstvo privrede sledi zakonom definisanu obavezu da štiti integritet i ekonomske interese Srbije i njenih građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track