SLOVACI O SRPSKOJ ČELIČANI: Da ste u EU, o Železari bi brinula cela Unija!
Foto: Dragana Udovičić

Kako do rešenja

SLOVACI O SRPSKOJ ČELIČANI: Da ste u EU, o Železari bi brinula cela Unija!

InfoBiz -

Stanje industrije čelika razmatra se na nivou cele evropske zajednice, a u Srbiji je to samo vaša muka, ukazuje za Kurir Rastislav Hovanec, državni sekretar ministarstva ekonomije Slovačke

Ako Srbija ima problem sa čeličanom u Smederevu, onda je to samo njen problem, a ako se to desi Slovačkoj sa Košicama, onda je to problem cele Evropske unije, kaže za Kurir Rastislav Hovanec, državni sekretar u ministarstvu ekonomije Slovačke.Srbija i Slovačka muče istu muku - kako da svoje čeličane, koje zapošlljavaju na hiljade radnika, spasu od propasti, ali u toj muci Slovaci imaju pomoć, i to ne bilo kakvu, već 28 evropskih država.Zaštita tržišta- Stvari vezane za industriju čelika razmatraju se na nivou EU, a u Srbiji je to samo vaša muka. Problem jedne čeličane u EU je problem cele EU, to je velika prednost. Možete lakše da zaštitite tržište jer je veće, možete naći novac da pomognete svojoj železari, čak i iz EU fondova, i možete doneti mere za ograničavanje uvoza iz Kine, što se i desilo - objašnjava Hovanec.Do kraja 2011. čeličane u Smederevu i Košicama imale su istog gazdu, američki „Ju-Es stil“. Amerikanci su pre skoro pet godina napustili Srbiju, a sve su češće najave, istina nezvanične, da će isto uraditi i u Slovačkoj. Hovanec ističe da su čuli glasine o tome, ali da nemaju zvanične informacije, a Mikulaš Hintoš, predsednik sindikata u Košicama, kaže da Amerikanci pregovaraju sa kupcima, ali da nisu našli pravog, kao i da koriste probleme u svetskoj industriji čelika da otpuštaju ljude.Srbija je imala velike poteškoće da održi proizvodnju u smederevskoj železari, a Hintoš otkriva da su im slovački menadžeri angažovani u našoj čeličani za vreme „Ju-Es stila“ govorili da nikako nisu mogli da naprave fabriku da radi pozitivno. To su dobro osetili prethodnih godina svi građani Srbije jer je „Železara Smederevo“ državu koštala oko 300 miliona evra od odlaska Amerikanaca do dolaska kineskog „Hestila“ pre nekoliko meseci. Uz to, ukupan dug čeličane je 2015. dostigao 285 miliona evra.Strogi standardi- I ako Amerikanci odu, nema opasnosti da fabrika bude zatvorena. Čeličana je tako zdrava i moderna da je lako napraviti profit. Amerikanci su morali da ulože dosta novca da bi ispunili stroge standarde EU, to ne moraju da rade ni kući, u Americi - ističe on.Prevedeno na srpski, teško da je srpska čeličana imala svetlu budućnost pod „Ju-Es stilom“, ali možda je Kinezi promene.

Gradonačelnik KošicaOKREĆEMO SE IT SEKTORU KAO ALTERNATIVIRičard Rasi, gradonačelnik Košica, kaže da bi odlazak „Ju-Es stila“ bio veoma loš za grad Košice, kao što je to slučaj i sa Smederevom.- Evropska unija mora da reaguje jer je reč kineskom uvozu koji ugrožava proizvođače i u drugim zemljama. Ali i mi radimo da nađemo alternativu velikom uticaju čeličane na privredu grada, pa smo se okrenuli IT sektoru. Tu imamo odlične rezultate, pa je već sada prosečna plata u IT sektoru 1.500 evra, što je više nego 1.000 u čeličani - navodi on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track