OTVOREN 54. SAJAM NAMEŠTAJA U BEOGRADU: Ministar Ljajić isprobao garnituru!
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

520 izlagača iz 45 zemalja

OTVOREN 54. SAJAM NAMEŠTAJA U BEOGRADU: Ministar Ljajić isprobao garnituru!

InfoBiz -

BEOGRAD - Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije i Međunarodni sajam mašina, alata i repromaterijala iz oblasti drvne industrije, na kojim se predstavlja više od 520 izlagača iz 45 zemalja, otvorene je danas na Beogradskom sajmu.

1 / 3 Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je otvarajući sajmove da je drvna industrija Srbije, pored poljoprivrede, jedini sektor gde se ostvaruje suficit.

On je naveo da je u devet meseci ove godine iz Srbije izvezeno proizvoda drvne industrije u vrednosti od 299 miliona evra.

Ljajić je rekoa da o tome koliko je ovo značajna grana, govori i podatak o učesnicima na sajmu kojih je više od 500, od kojih je najveći broj domacih, kao i to da je na Beogradskom sajmu ispunjen sav izložbeni prostor.Pored reprezentativnih domaćih predstavnika i brendova iz drvne i industrije nameštaja, na ove dve manifestacije se predstavlja i veliki broj izlagača iz Nemačke, Turske, kao i iz Francuske, Bugarske, Tajvana, Hrvatske i Slovenije.

Izložen je i nameštaj svih vrsta i namena, proizvodi za uređenje enterijera i unutrašnju dekoraciju, kao i mašine, alati i repromaterijal koji se koristi u kompleksnoj industriji nameštaja.

U halama Beogradskog sajma izložene su i najsavremenije mašine koje omogućavaju visoku preciznost primarne obrade drveta, izrade i završne obrade, pilane, sušare, kao i mehanički, električni i pneumatski alati.Organizatori 54. Sajma nameštaja i 54. Sajma mašina najavili su da će tokom svih dana trajanja tih manifestacija biti i brojni prateći program, koji uključuje predavanja, prezentacije i konferencije, kao i izložbu mladih dizajnera u cilju njihovog promovisanja i afirmisanja.

Najuspešnijim izlagačima će se dodelliti tradicionalna nagrada Zlatni ključ, koja je 2015. redizajnirana u kontekstu promene celokupnog vizuelnog identiteta sajma.

Najavljeno je da će sutra biti održan i Sajam zapošljavanja u drvnoj industriji i industriji nameštaja, a tu manifestaciju organizuje Klaster drvoprerađivača pod pokroviteljstvom Razvojne agencije Srbije (RAS).Na toj manifestaciji će se predstaviti preduzeća, škole, fakulteti i sve institucije koje posluju ili mogu poslovati sa drvnom industrijom i industrijom nameštaja, a biće organizovane i besplatne radionice o samozapošljavanju u tim industrijama.

Prema podacima Klastera drvoprerađivača, šume u Srbiji pokrivaju 2,26 miliona hektara ili oko 29,1 odsto ukupne teritorije. U vlasništvu države je 53 odsto šuma i njima upravljaju javna preduzeća Srbijašume i Vojvodinašume, dok je 47 odsto u vlasništvu privatnih posednika. Većina preduzeća iz drvne industrije Srbije, spada u kategoriju malih preduzeća (97 odsto).

Radno vreme Sajma nameštaja koji traje do 13. novembra, danas i sutra je od 10 do 19, a od četvrtka do nedelje je od 10 do 20. Radno vreme Sajma mašina koji traje do 12. novembra, od danas pa do subote je od 10 do 19.Cena pojedinačne ulaznice za obe manifestacije je 300 dinara, za grupne posete karta košta 200 dinara, dok je za učenike stručnih škola i fakulteta ulaz 10. i 11. novembra besplatan, a za parking treba izdvojiti 100 dinara po satu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track