ČADEŽ O REALIZOVANIM KREDITIMA: Zadatak PKS da poveže privredu sa finansijskim institucijama
Foto: Fonet

Godina preduzetništva

ČADEŽ O REALIZOVANIM KREDITIMA: Zadatak PKS da poveže privredu sa finansijskim institucijama

InfoBiz -

U godini preduzetništva najviše su realizovani krediti u kojima je delom učestvovala i država za kupovinu nove opreme za preduzeća, dok su najslabije realizovani oni za pokretanje biznisa, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

U kreditima za nabavku opreme, kako kaže, država je učestvovala 30 odsto sa grantovima, dok je preostalih 70 odsto bio kredit banke.

Pojašnjava da je tokom prošle godine potpisano 8.000 ugovora, a da je oko 10.000 ljudi prošlo obuku."Godina preduzetništva daje važan rezultat, a to je da Srbija razmišlja o preduzetništvu.

MARKO ČADEŽ: Komorsku članarinu neće plaćati 75 odsto firmi

Realizovano je oko tridesetak programa za započinjanje novog biznisa, za opremu, za tekuću likvidnost", pojašnjava Čadež. Dodaje da je zadatak Privredne komore Srbije da poveže privredu sa finansijskim institucijama, koje kreditne linije odgovaraju, kako da pronađu nova tržišta, naprave biznis plan.

Foto: Nebojša mandić
Foto: Nebojša mandić

Čadež kaže da je važno da se nastavi promovisanje preduzretništva, da se nastavi sa menjanjem svesti da se posao ne čeka već da se ka poslu ide i da se posao stvara idejama i kreativnošću.

Govoreći o reorganizaciji Privredne komore Srbije on je rekao da će sada centralna i regionalne komore funkcionisati kao jedan sistem. Reorganizacija komore predvidela je i zakonsko članstvo, jer se tako zastupaju interesi i malih i velikih.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Čadež kaže da članarinu određuje privreda, a da po predlogu komore tri četvrtine privrednih subjekata su oslobođeni plaćanja.U poslednje dve godine, dodao je, unapređen dijalog između državnih institucija i priovrede, te da je privreda bila uključena, davala svoje mišljenje u donošenju mnogih zakona.

Arapi otvaraju privrednu komoru u Srbiji

Govoreći u dualnom obrazovanju on je rekao da je KCS pre godinu i po dana krenula sa inicijativom, zajedno sa Vladom Srbije i Ministarstvom prodsvete, da se uvede dualno obrazovanje.

"Kada pogledate pilot projekte u to vreme 900 đaka je pohađalo novi model dualnog obrazovanja- školovali se i u školama i u kompanijama. Kompanija Boš u Pećincima je zaposlila sve đake koji su bili u okvitu tog programa", naglasio je Čadež. On je dodao da je najvažnije da se donese zakonski okvir koji će omogućiti da deo stručnih škola pređe u dualno obrazovanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track