SOSA: Srbija ne treba da subvencioniše gubitaše
Foto: Profimedia

Šef Kancelarije MMF

SOSA: Srbija ne treba da subvencioniše gubitaše

InfoBiz -

BEOGRAD - Srbija treba da prekine da subvencioniše neprofitabilna državna preduzeća, kako bi postigla trajniji napredak u do sada ostvarenom smanjenju budžetskog deficita, izjavio je šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Sebastijan Sosa.

Time bi, kako navodi Sosa u intervjuu za njujoršku agenciju "Blumberg", bio zaustavljen jedan od najvećih kanala odliva sredstava iz državne kase.

"Fiskalni izdaci zbog gubitaških državnih preduzeća treba da se zapuše", rekao je Sosa, uoči posete predstavnika MMF-a Beogradu od 27. februara do 6. marta.

Nakon što je Srbija smanjila budžetski deficit na 1,4 odsto bruto domaćeg proizvoda u prošloj godini sa 6,6 odsto BDP-a iz 2014. godine, okončanje državne pomoći gubitaškim kompanijama bi, prema mišljenju Sose, "zacementiralo" postignute dobitke.

DOBRA VEST: Zaustavljen rast javnog duga Srbije

ČADEŽ: EU najznačajniji partner Srbiji i regionu

"Srbija treba da prestane sa subvencijama, sa otplatom dugova, i sa finansiranjem tih kompanija kroz pokrivanje njihovih zaostalih obaveza za struju ili gas, ili njihovih zaostalih socijalnih davanja, i da pronađe trajno rešenje", kaže Sosa.

Misija MMF-a će po dolasku u Beograd, kako navodi Sosa, razmotriti budžetsku potrošnju i način na koji će ona uticati na ovogodišnje fiskalne perspective.

Takođe će razgovarati o napretku ostvarenom u pogledu okončanja ranijih aranžmana, kako bi se "obezbedilo da se program strukturnih reformi završi u ovoj poslednjoj godini aktuelnog trogodišnjeg aranžmana".

Prema procenama MMF-a, ekonomija Srbije će ove godine porasti za 3,0 odsto, posle rasta od 2,7 odsto, pre svega "zahvaljujući ubrzanom rastu private potrošnje i investicija", dok će inflacija dostići cilj Narodne banke Srbije (NBS) od 3,0 procenta uz odstupanja od plus/minus 1,5 procentnih poena.

Što se tiče monetarne politike, Sosa ocenjuje da centrana banka verovatno vise nema prostora za dalje obaranje kamatne stope budući da se privredni rast povećava a nezaposlenost pada.

Narodna banka Srbije je zadržala referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou (4,0 odsto) u utorak, sedmi mesec uzastopno, pozivajući se na očekivani porast cenovnih pritisaka i zabrinutost zbog globalnih tržišnih neizvesnosti i razlika u monetarnim politikama najvećih centralnih banaka, navodi njujorška agencija.

Srpska centralna banka bi trebalo da nastavi da prati svetske trendove i "da bude spremna da deluje ako se situacija promeni", rekao je Sosa u intervjuu za "Blumberg".

BONUS VIDEO:

UKRATKO SA RATKOM FEMIĆEM U 5 DO 5: Pričamo o milijardama a ljudi nam umiru od hladnoće

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track