MARTINOVIĆ: Poslodavci, zapošljavajte! Država daje i po 300.000 subvencije za nova radna mesta
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Rok za prijavu sa biznis planom 10. april

MARTINOVIĆ: Poslodavci, zapošljavajte! Država daje i po 300.000 subvencije za nova radna mesta

InfoBiz -

BEOGRAD - Programi za otvaranje novih radnih mesta za koje su predviđene subvencije od 150.000 do 300.000 dinara najinteresantniji su poslodavcima, izjavio je danas Zoran Martinović, direktor nacionalne službe za zapošljavanje u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Tamo su predstavljeni javni pozivi poslodavcima za dodelu subvencija za zapošljavanje u 2017, koje je NSZ raspisala početkom februara, a za koje je iz sredstava te službe predviđeno 2,8 milijardi dinara, kazao da interesovanje vlada i za programe zapošljavanja osoba sa invaliditetom, kao i stručna praksa za mlade ljude.

Martinović je naglasio da zapošljavanje teže zaposlivih kategorija, odnosno osoba sa invaliditetom prioritet rada NSZ-a, ali da u prioritete spada i zapošljavanje mladih do 30 godina, starijih od 50, nekvalifikovanih, Roma, korisnika socijalne pomoći, kao i žrtve trgovine ljudima.

Foto: Beta
Foto: Beta

"Mi smo u vremenu pozitivnog trenda na tržištu rada. Stopa nezaposlenosti i broj nezaposlenih se poslednjih godinu, dve kreću se silaznom putanjiom. Radno mesto je sada mnogima dostupnije nego ranije", rekao je Martinović.

On je naglasio da trenutno u Srbiji na evidenciji NSZ-a ima nešto manje od 700.000 nezaposlenih, odnosno sedam odsto manje nego u istom periodu 2016. godine."Cilj javnih poziva NSZ-a poslodavcima za dodelu subvencija za zapošljavanje u ovoj godini je podsticaj zapošljavanja i konkurentnosti privatnog sektora, kao i smanjenje nezaposlenosti", rekao je Martinović.

Potpredsednik PKS-a Miroslav Miletić kazao je da je stopa zaposlenosti krajem 2016. u Srbiji bila 45,5 odsto i ukupno je bilo zaposleno 2.731.400 lica, dok je stopa nezaposlenosti bila 13 odsto."Cilj Vlade Srbije je da do kraja tekuće godine stopa nezaposlenosti bude na nivou od 10,5 odsto, a to je moguće kroz razvoj preduzetničkog duha i unapređenja kvaliteta radne snage", rekao je on.

Miletić je naveo da prema statističkim podacima od poslednjeg kvartala 2015. do poslednjeg kvartala prošle godine, broj zaposlenih u Srbiji povećan za 150.600 lica i to zahvaljujući rastu formalne zaposlenosti u prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo, ali povećanju formalne zaposlenosti u poljoprivredi.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Kako je danas predstavljeno u PKS, iznos subvencija za samozapošljavanje koji se dodeljuje jednokratno je 180.000 dinara, 200.000 dinara u slučaju samozapošljavanja viškova zaposlenih, a 220.000 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom.

Rečeno je i da je poslednji rok za podnošenje zahteva sa biznis planom za samozapošljavanje je 10. april, dok je javni poziv za poslodavce za dodelu subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima, otvoren do dana utroška sredstava, odnosno najkasnije do 30. novembra 2017, a visina subvencija se kreće od 150.000 do 300.000 dinara.

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

NSZ je raspisala i javne konkurse za organizovanje sprovođenja javnih radova na kojima se angažuju nezaposlena lica, kao i za nezaposlene osobe sa invaliditetom i za refundaciju troškova podrške osobama sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima u ovoj godini.

Raspisani su i javni pozivi za realizaciju programa stručne prakse, sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovana lica, kao i sticanja praktičnih znanja za viškove zaposlenih i dugoročno nezaposlenih lica koji su na evidenciji nezaposlenih duže od 18 meseci.NSZ je raspisala i javni konkurs za refundaciju troškova podrške osobama sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima i javni poziv za učešće u finansiranju programa obuke na zahtev poslodavaca.Javni poziv je raspisan i za nezaposlena lica romske nacionalnosti za dodelu subvencija za samozapošljavanje u 2017, i taj poziv je otvoren do 10. aprila, a subvencije su u iznosu od 180.000, 200.000 i 220.000 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track