GAŠIĆ OTVORIO SASTANAK: Kinezi žele saradnju s privrednicima iz Kruševca
Foto: Dragan Kadić

Poseta predstavnika 12 velikih preduzeća

GAŠIĆ OTVORIO SASTANAK: Kinezi žele saradnju s privrednicima iz Kruševca

InfoBiz -

KRUŠEVAC - Predstavnici 12 velikih državnih i privatnih kineskih preduzeća koji su danas, zajedno sa ambasadorom Kine u Srbiji Li Mančangom posetili Kruševac, izjavili su da imaju jaku želju da sarađuju sa ovdašnjim preduzećima.

Predstavnici kineskih kompanija su rekli i da očekuju da im se kruševački privrednici predstave projektima u kojima bi ta preduzeća mogla da učestvuju.

Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović rekao im je da je Kruševac grad sa povoljnom privrednom klimom, da to potvrđuju i brojne investicije i pozvao kineske kompanije da dođu u i uvere se u to.

Član predsedništva Srpske napredne stranke Bratislav Gašić koji je i otvorio današnji sastanak sa predstavnicima kineskih kompanija, rekao je da je Kruševac grad razvijene hemijske i mašinske industrije, istakavši da kompanija "Trajal" ima namensku proizvodnju i da se može razmišljati o plasmanu zaštitne opreme na kinesko tržište.

Gašić je istakao da je kineski ambasador veliki prijatelj Srbije i lični prijatelj premijera Aleksandra Vučića i da je velika čast ugostiti visoku delegaciju kineskih privrednika i pokazati im potencijale Kruševca.

Ambasador Li Mančang ocenio je da su razgovori sa kruševačkim privrednicima i predstavnicima grada bili sjajni, da su kineske kompanije koje su danas boravile u Kruševcu zainteresovane sa saradnju. Naše kompanije izrazile su želju za povezivanjem koridora 10, 11, za bioenerganu, a neke i za kupovinu hotela i investiranja u turizam, rekao je on, dodajući da su današnji razgovori bili sadržajni i da se nada da je to samo prvi korak koji će dati rezultate.

Podsetio je da u Srbiji trenutno ima oko 20 velikih kineskih kompanija, privatnih još više.

"Oko tri milijarde američkih dolara je u Srbiji. U "Hestil" u Smederevu ove godine je samo u opremu invetirano 130 miliona, ove godine još 120. Očekujemo da će ove godine biti većih investicija", rekao je kineski ambasador.

On je dodao da postoji veliko interesovanje i za Bor i da su u toku razgovori i oko linije Peking- Beograd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track