VAŽNO ZA BIZNISMENE: Ukida se dvostruko oporezivanje pri trgovini sa strancima
Foto: Thinkstock

Od 1. aprila na snazi Zakona o porezu na dodatu vrednost

VAŽNO ZA BIZNISMENE: Ukida se dvostruko oporezivanje pri trgovini sa strancima

InfoBiz -

BEOGRAD - Od 1. aprila počinje primena Zakona o porezu na dodatu vrednost koji bi trebao da otkloni dvostruko oporezivanje kao i neoporezivanje usluga koje privreda obavlja sa stanim kompanijama.

Prema trenutno važećem Zakonu o PDV, opšte pravilo je da se promet usluga oporezuje prema mestu pružaoca usluga, nezavisno od toga da li se usluge daju poreskim obveznicima ili onima koji to nisu. Dosadašnja primena različitih pravila za utvrđivanje mesta prometa u odnosu na većinu evropskih zemalja dovodila je do duplog oporezivanja pojedinih usluga.

- Reč je o usaglašavanju Zakona koji postoje u Evropskoj uniji, a cilj je izbegavanje dvostrukog oporezivanja, odnosno dvostrukog izuzeća što je bio slučaj do sada - kaže potpredsednik odbora za finansije i poreze Američke privredne komore u Srbiji, Nenad Nešovanović.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Privreda će morati da preispita trgovanje sa stranim preduzećima, a ovim izmenama se predviđa usaglašavanje administracije i delimične izmene načina na koji su do sada firme obračunavale PDV.

- Preduzeća će biti dužna da prilagode administraciju i delimično izmene način na koji su do sada obračunavali PDV, ali ne bi trebalo da imaju dodatnih troškova, osim onih početnih koji se tiču usaglašavanja “, objašnjava Nešanović.

Ministarstvo finansija je predložilo i odlaganje obaveze dostavljanja pregleda obračuna uz poresku prijavu PDV za 1. januar 2018. godine.

- Reč je o prilično velikoj administrativnoj izmeni koja je veoma zahtevna. Trgovci će morati da izmene sistem, kako bi mogli prema novim regulativama napraviti izveštaje koji su potrebni za oporezivanje - rekao je Nešanović i istakao da je dobro što je dato dodatno vreme jer su potrebni i novčani i materijalni resursi da se ova izmena primeni.

Kako navode u Ministarstvu finansija, Vlada Srbije zajedno sa izmenama o PDV-u predlaže promenu Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, što bi kao rezultat, kako navode, dovelo do preuzimanje dela zaposlenih iz Poreske uprave od 1. jula ove godine.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 20.03.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track