NE BACAJTE PARE! Manite se kafića i dućana! Ne otvarajte ih! Preživeo je svaki četvrti kafić!
Foto: Shutterstock

Surova konkurencija

NE BACAJTE PARE! Manite se kafića i dućana! Ne otvarajte ih! Preživeo je svaki četvrti kafić!

InfoBiz -

U godini preduzetništva više je zatvorenih nego otvorenih lokalnih marketa, preživeo je svaki četvrti kafić i svaki treći restoran, pokazuju podaci APR

Kada odluče da se otisnu u preduzetničke vode, građani najčešće otvaraju kafiće i restorane, dućane za prodaju hrane i pića i firme za poslovno savetovanje.Međutim, upravo takve delatnosti se i najviše gase. Tako je lane malih lokalnih marketa za prodaju hrane i pića više zatvoreno nego otvoreno, a godinu preživi svaki četvrti kafić i svaki treći restoran, pokazuju podaci Agencije za privredne registre o broju osnovanih i ugašenih preduzeća.Surova konkurencijaUprkos tome, lista APR pokazuje da je tokom 2016. veliki broj ljudi odlučio da šansu za zaradu potraži upravo u tim delatnostima.

Muke preduzetnika
Muke preduzetnika

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta, smatra da je naše tržište prezasićeno ovom vrstom usluge.- Gradovi su zatrpani kafićima i restoranima, a samo oni koji imaju dobar položaj i dugu tradiciju mogu da opstanu i da zarade. S druge strane, zabrana pušenja, kao i drugačije navike gostiju - da se pije voda i deli jedno parče torte, ukazuju da retko ko nov u ovoj vrsti biznisa može nešto i da zaradi. Što se tiče malih trgovinskih radnji, jasno je da one ne mogu da učestvuju u trci s velikim trgovinskim lancima. Šansu za zaradu treba tražiti u proizvodnim delatnostima, poljoprivredi, industrijskoj proizvodnji i informacionim tehnologijama - savetuje Arsić. On dodaje da se Srbi zbog nedostatka novca opredeljuju za delatnosti koje ne traže veliko znanje i kapital.Sumnjivi savetniciJedna od novina prošle godine bilo je otvaranje velikog broja firmi i preduzetničkih radnji za poslovno savetovanje, ukupno 1.738. No, postavlja se pitanje da li je srpskoj privredi, koja je još uvek na staklenim nogama, potreban toliki broj savetnika.- Odgovor na to pitanje daće tržište. Bilo bi dobro proveriti da se iza tih firmi ne krije nešto drugo, da to nije samo eufemizam za neke druge vrste poslova - kaže Arsić.

Više preduzetnikaPROGRAMERI NE PROPADAJUPrema podacima APR, tokom 2016. osnovano je skoro četiri puta više firmi nego što je ugašeno, dok je broj preduzetničkih radnji uvećan za 11.000.Ipak, ključ u bravu često su stavljali i vlasnici kozmetičkih i frizerskih salona, ali i taksisti. Međutim, od 1.699 registrovanih firmi za računarsko programiranje nijedna nije ugašena.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

U Švajcarskoj frizer lovarniji nego direktor u Srbiji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track