DANAS POČINJE PROLEĆNO ZASEDANJE MMF I SVETSKE BANKE: Ministar Vujovuć predstavlja SRBIJU
Foto: Dado Djilas

Vašington

DANAS POČINJE PROLEĆNO ZASEDANJE MMF I SVETSKE BANKE: Ministar Vujovuć predstavlja SRBIJU

InfoBiz -

VAŠINGTON - Svetska finansijska elita okupila se u Vašingtonu, gde danas počinje prolećno zasedanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke.

Zasedanje te dve institucije, koje okupljaju 189 zemalja članica, omogućiće da se one prvi put suoče sa agendom američkog predsednika Donalda Trampa - "Amerika na prvom mestu" - i to samo na dva bloka udaljenosti od Bele kuće, primećuje britanska agencija Rojters.

"Glavna tema ovog zasedanja će biti Tramp i efekti njegove politike na međunarodnu agendu", kaže bivši član Upravnog odbora MMF, Domeniko Lombardi.

MMF je nedavno naročito upozorio na Trampov plan smanjenja trgovinskog deficita SAD, koji bi, kako je saopšteno, mogao da sadrži i mere za ograničavanje uvoza.

Protekcionističke mere će, kako je objavljeno u poslednjem izveštaju te institucije, naročito ugroziti rast globalne ekonomije, koji počinje da dobija na zamajcu.

MMF je, takođe, pre tri dana predstavio dve studije, kojima se ukazuje na opasnosti fiskalnih predloga Donalda Trampa i njegovih ideja o poreskim reformama, koje bi, kako navodi MMF, mogle povećati javni dug, čime bi se ugrozio rast.

Prolećno zasedanje, koje će trajati do nedelje, 23. aprila, ove godine je u senci geopolitičkih tenzija, neizvesnosti u pogledu budućnosti Evropske unije i rastuće nepredvidivosti američkog predsednika, piše britanski list "Gardijan".

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Pet tema će, prema pisanju tog lista, dominirati prolećnim zasedanjem, a to su protekcionizam i trgovina, niska produktivnost, politička neizvesnost, migracije i rastuće kamatne stope u SAD.

Ulazak Donalda Trampa u Belu kuću je probudio zabrinutost međunarodnih institucija, kao što je MMF, od novog talasa protekcionizma.

U strahu da bi Tramp i drugi populistički političari širom sveta mogli da dodatno ugroze usporavanje međunarodne trgovine, MMF će bez sumnje iskoristiti zasedanje kako bi izdao novo upozorenje vezano za posledice protekcionizma.

Pitanje slabog rasta produktivnosti takođe će se naći pred zvaničnicima MMF i Svetske banke, jer je to nešto što ima ozbiljne posledice po rast i životni standard.

Među ključnim temama zasedanja biće i neizvestan ishod izbora u Francuskoj i Nemačkoj, povećanje razmera međunarodnih migracija, kao i relativno jak dolar i podizanje troškova zaduživanja u SAD.

Zasedanje dve globalne institucije će okupiti na hiljade delagata, poput ministara finansija, guvernera centralnih banaka i poslovnih lidera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track