BUDUĆNOST STIŽE NA SRPSKE NJIVE: Stižu i startap sredstva za POLJOPRIVREDNIKE
Foto: Shutterstock

BUDUĆNOST STIŽE NA SRPSKE NJIVE: Stižu i startap sredstva za POLJOPRIVREDNIKE

InfoBiz -

BEOGRAD - Agrobiznis konferencija sa temom „za korak ispred u agrobiznisu 2017” okupila je donosioce odluka i eksperte iz oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine i biznisa sa ciljem da predstavi najsavremenije inovacije u poljoprivredi, kao što je korišćenje dronova, načine za unapređenje proizvodnje, ali i za njeno pokretanje kroz start up-ove u poljoprivredi.

Prvu po redu Agrobiznis konferenciju organizovali su Međunarodna organizacija studenata poljoprivrede i srodnih nauka (IAAS) i Privredna komora Srbije (PKS) pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

U ime organizatora obratio se Luka Živković, generalni sekretar IAAS-a i zahvalio predstavnicima ministarstva i profesorima, i rekao da je cilj organizacije ove konferencije približavanje novih trendova u poljoprivredi, predstavljanje prednosti precizne poljoprivrede, ali i pomoć u započinjanju biznisa za mlade.

Državni sekretar ministarstva poljoprivrede mr Velimir Stanojević otvorio je Agrobiznis konferenciju i izjavio da je ovo prva godina u kojoj je Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo sredstva za pokretanje poljoprivrednih start up-ova za mlade poljoprivrednike.

- Želimo da život na selu opstane i zato smo pokrenuli različite podsticajne mere. Iako je zaista malo sredstava u agrarnom budžetu, ovaj iznos je svake godine sve veći i cilj je da većina sredstava ide u podsticaje za ruralni razvoj. Želimo da podignemo kapacitete poljoprivredne proizvodnje i zato smo po prvi put ove godine odredili start ap sredstva za biznis za mlade poljoprivrednike koji su ostali ili se vratili na selo kako bi pokrenuli proizvodnju - izjavio je mr Velimir Stanojević, državni sekretar ministarstva poljoprivrede.

Zoran Janjatović, pomoćnik ministra za sektor ruralnog razvoja dodao je da srpska poljoprivreda mora da stvara dodatnu vrednost i da se očekuje veliki broj prijava na konkurse minstarstva, a da je na konkursima za mlade trenutno primarna stočarska proizvodnja uključujući i preradu.

Prof. dr Milandin Ševarlić, predsednik Saveza poljoprivrednik inženjera i tehničara Srbije, rekao je da možemo da se ugledamo na model razvoja poljoprivrede koji se koristi u Danskoj, kao jedinoj državi u svetu koja ima strategiju poljoprivrede za 25 godina, a koja je predvidela da osnovni cilj bude model organske poljoprivrede na celoj teritoriji zemlje. Govoreći o ciljevima poljoprivrede u Srbiji rekao je da je Holandija dobar primer, jer je u ovoj zemlji čak 80 odsto poljoprivrednika sa fakultetskom diplomom.

Žarko Galetin, direktor sektora poljoprivrede Privredne komore Srbije, prilikom otvaranja konferencije izjavio je da ga raduje inicijativa mladih ljudi iz IAASS koji žele da modernizuju domaću poljoprivredu, kako više ne bismo govorili o poljoprivredi kao neiskorišćenoj šansi, već kao realnom razvojnom pogonu srpske privrede.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track