LJAJIĆ O SPRSKOM NAORUŽANJU U SIRIJI: Ne možemo da dovodimo u pitanje kredibilitet Saudijske Arabije
Foto: Zorana Jevtić

Rijad krajnji korisnik

LJAJIĆ O SPRSKOM NAORUŽANJU U SIRIJI: Ne možemo da dovodimo u pitanje kredibilitet Saudijske Arabije

InfoBiz -

Mitraljez Kojot iz Zastavine fabrike, bez sumnje završio na ratištu u Siriji, kaže ministar Ljajić, ali dodaje da Srbija ne može da dovede u pitanje kredibilitet krajnjeg korisnika - Saudijske Arabije.

Da li je teški mitraljez “Kojot” srpske proizvodnje koji je, umesto kod bezbednosnih snaga Saudijske Arabije, završio u rukama sirijskog pobunjenika, pravilo ili izuzetak?

Ministar trgovine Rasim Ljajić za N1 kaže da je reč o jednom komadu oružja koji nije dokaz zloupotrebe izvezenog oružja. Ivan Angelovski, jedan od autora teksta "Tragom Kojota" s druge strane, tvrdi da oružje iz Srbije završava na sirijskom ratištu, a država ne čini ništa da to spreči.

Teški mitraljez srpske proizvodnje u rukama sirijskog pobunjenika nije usamljen slučaj i dokazuje nalaze prethodnog istraživanja grupe autora, tvrdi novinar Ivan Angelovski.

“Svo to oružje koje ide iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, pa i iz Srbije, za Saudijsku Arabiju u stvari završava na ratištu u Siriji, jer Saudijska Arabija kupuje ogromne količine naoružanja i troši milione dolara na tu kupovinu, pri čemu je to sve oružje koje je sovjetskog dizajna i nije u skladu sa standardnim naoružanjem Saudijske Arabije”, objašnjava Angelovski.

Serijski broj Kojota je otklonio sve sumnje da je mitraljez iz kragujevačke fabrike završio na sirijskom ratištu. Ostaje, međutim, nejasno kako se to dogodilo ukoliko Srbija poštuje sve zabrane na izvoz oružja? Ministar trgovine Rasim Ljajić kaže da je krajnji korisnik Saudijska Arabija čiji legitimitet Srbija ne može da dovodi u pitanje.

“Nikakve dileme nema da je taj mitraljez koji je pronađen proizveden u Srbiji, ali radi se bukvalno o jednom komadu tog oružja koji je snimljen, i mi smo automatski odmah rekli da se radi o oružju koje je proizvedeno u Srbiji i ne možemo na osnovu pojedinačnog slučaja da izvlačimo takve dalekosežne zaključke koji bi imali i te kako velikog, ekonomskog negativnog efekta, kada govorimo o našoj namenskoj industriji i procesu izvoza naoružanja”, navodi Ljajić.

Da je sve u Srbiji urađeno u skladu sa zakonom i uz dozvolu Ujedinjenih nacija, uveren je i ministar odbrane Zoran Đorđević. Ukoliko je oružje završilo tamo gde nije bilo predviđeno, posla ima za međunarodnu zajednicu, saglasni su ministri. A ukoliko je u tome učestvovao neko iz Srbije...

“Nijedan pojedinac nije iznad države Srbije i država Srbija neće svoj ugled da rizikuje radi bilo koga, pa ni u ovakvim slučajevima. Vrlo rigorozno ćemo, ukoliko se bilo šta bude pokazalo da je bilo koji pojedinac bilo šta prekršio, da odgovara za to. Tako da Srbija svoj ugled neće ni zbog koga da okalja”, poručuje ministar Đorđević.

Prema pisanju BIRN-a i Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije bugarski trgovac oružjem BIEM i posrednik na putu oružja do Saudijske Arabije je za 205 srpskih mitraljeza "Kojot" platio 2,75 milionaevra.

Stoga autori zaključuju da je sirijski rat pomogao cvetanje namenske industrije, jer je Zastava oružje 2015. godine od prodaje zaradila 10 miliona evra više nego 2014, dok je fabrika bombi, raketa i granata Krušilk iz Valjeva u istom periodu imala 73 odsto veću prodaju.

(Jelena Petrović/N1)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV VESTI UŽIVO: Hoće li Vučić ubediti Kineze da ulažu u našu vojnu industriju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track