RUSIJA PREKO SRBIJE IZVOZI AVIONE U EU: Dogovor u Sankt Peterburgu!
Foto: Shutterstock, Profimedia

SARADNJA

RUSIJA PREKO SRBIJE IZVOZI AVIONE U EU: Dogovor u Sankt Peterburgu!

InfoBiz -

Energetika, industrija i poljoprivredna proizvodnja glavne su grane za proširenje ekonomske saradnje

Rusija će zajedno sa Srbijom izvoziti avione na tržište Evrope, najavio je Vladimir Padalkov, zamenik predsednika Trgovinske komore Rusije, na Međunarodnom ekonomskom forumu SPIEF u Sankt Peterburgu.

- Očekujemo saradnju sa Srbijom u vezi s novim avionima, koje planiramo da uz pomoć Srbije izvozimo na tržište Evrope. Takođe, tu su projekti u oblasti energetike, industrije i, tradicionalno, poljoprivrednih proizvoda. Trenutno je obim robne razmene balansiran, a rezerve imamo za mala i srednja preduzeća - rekao je Padalkov.

On je dodao da obim trgovinske razmene Srbije i Rusije može da poraste i na dve milijarde dolara ako se saradnja na ekonomskom nivou proširi.

- Mi imamo ugovor o strateškom partnerstvu sa Srbijom i to nam mnogo znači. Sad je naš zadatak da se skoncentrišemo na mala i srednja preduzeća i time ćemo se baviti u narednom periodu - rekao je Padalkov i istakao da se radi na tome da se zajednički rad ne ograniči samo na Srbiju i Rusiju već da se proširi i u Evropi i van nje.

Srbija je prvi put organizovano učestvovala na ovom forumu, kao zemlja specijalni gost, a najznačajnije srpske kompanije predstavile su projekte iz građevinarstva, energetike, telekomunikacija, turizma i usluga. Direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Rusiji Dejan Delić izjavio je da su tokom foruma održani brojni sastanci i uspostavljeni značajni kontakti na državnom i privrednom nivou.

Kurir/S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track