Vučićevi Arapi zakinuli Srbiju za TRI MILIONA EVRA: Skandalozna pljačka države!
Foto: Stock

KATASTROFA! Država poklonila „Karađorđevo“ strancima

Vučićevi Arapi zakinuli Srbiju za TRI MILIONA EVRA: Skandalozna pljačka države!

InfoBiz -

Kompanija „Al Ravafed Srbija“, koja je u većinskom vlasništvu firme iz UAE, dve godine nije platila zakup zemljišta Vojne ustanove „Morović“, zbog čega je država izgubila od 1,5 to tri miliona evra!

„Al Ravafed Srbija“ dve godine obrađuje 3.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u pogonu „Karađorđevo“, a ni dinara nije platila na ime zakupa!

Tadašnji premijer Aleksandar Vučić i brojni ministri najavljivali su velika ulaganja i ogromne prinose, ali zasad se malo toga ostvarilo...

Kako je objavio Insajder, ugovorom o zajedničkom ulaganju „Al Ravafed“ je dobio na korišćenje 3.500 hektara oranica u vlasništvu Vojne ustanove „Morović“ u pogonu „Karađorđevo“, u opštini Bačka Palanka, a Srbija je trebalo da dobija 20 odsto godišnjeg profita.

Kratkih rukava

- Posle višemesečne komunikacije s Ministarstvom odbrane, pa čak i žalbe povereniku zbog odbijanja da nam dostave informacije, ministar Zoran Đorđević je konačno otkrio da firma „Al Ravafed“ zasad nije uplatila nikakvu naknadu za korišćenje državnog zemljišta - objavio je Insajder.

Kada se pogledaju finansijski izveštaji firme „Al Ravafed Srbija“, postaje jasno zašto je država ostala kratkih rukava. Ovo preduzeće je 2014. imalo gubitak od 20 miliona, a 2015. od čak 217 miliona! Nema profita, nema prihoda za državu. Baš na ovu opasnost upozoravao je Sektor za materijalne resurse Ministarstva odbrane pre potpisivanje ugovora. Sektor je naveo da bi, prema planiranom prihodu „Al Ravafeda“, Vojska Srbije mogla da računa na nadoknadu od 20 odsto, odnosno 152 evra po hektaru godišnje, što je manje od 223 evra, koliko je „Karađorđevo“ do tada prihodovalo i nedovoljno za finansiranje troškova ovog pogona koji su ostali u vlasništvu države. A u slučaju da „Al Ravafed“ ne ostvari planirani profit, prihod države bio bi nula.

Prosta računica kaže da bi Vojna ustanova „Morović“ u protekle dve godine prihodovala oko 1,5 miliona evra da je nastavila da daje zemlju u zakup po 223 evra, kao što je radila pre ugovora sa „Al Ravafedom“.

Računica

Računica koja uzima u obzir tržišnu cenu od 420 evra za zakup zemlje na sličnim lokacijama, kako je naveo Insajder, gubitak podiže na tri miliona evra.

Danilo Šuković Štetan ugovor, neko mora da odgovara

Danilo Šuković, ekonomista i bivši član Saveta za borbu protiv korupcije, kaže za Kurir da nije video ugovor, ali ako strana firma nije platila ništa na ime zakupa, onda je jasno da je neko napravio štetan ugovor i da mora da odgovara. Takođe, misli da strancima ne treba prodavati zemlju jer je to ograničen resurs, čak ni davati je u zakup. - Ne možete da uzmete zemlju u zakup i da kažete: „Ako bude rodilo, onda ću platiti.“ Zakup morate da platite, a da li ćete biti uspešni, zavisi od vas. Država ne zna da gazduje zemljom, tu se najčešće donose političke odluke - naveo je on.

foto: Zorana Jevtić

Ne odgovara Ministar ćuti

Zoran Đorđević, ministar odbrane, nije odgovorio Kuriru zašto firma registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima besplatno koristi 3.500 hektara, kao i zašto nije poslušan Sektor za materijalne resurse koji je pre potpisivanja ugovora upozoravao da se ovako nešto može desiti. Odgovore nije imalo ni Ministarstvo odbrane.

foto: Kurir

( Kurir/Izvor: Insajder 1.03.2017.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track