MINISTAR DUŠAN VUJOVIĆ OTKRIO PRAVO STANJE U DRŽAVNOJ KASI: Nismo uštedeli novac, samo smo investirali manje od planiranog!
Foto: Milan Obradović

pričaju nam se bajke

MINISTAR DUŠAN VUJOVIĆ OTKRIO PRAVO STANJE U DRŽAVNOJ KASI: Nismo uštedeli novac, samo smo investirali manje od planiranog!

InfoBiz -

BEČIĆI - Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je danas u Bečićima da je Srbija potrošila sedam milijardi dinara manje sredstava od planiranih investicija u prvih pet meseci, što ne znači da je napravila uštedu već da je podbacila sa planom.

- Javne investicije Srbije zaostaju za 1,5 posto u odnosu na plan. U prvih pet meseci smo potrošili sedam milijardi dinara manje nego što smo planirali. Znači nismo uštedeli. Podbacili smo. Da smo sve planirane investicije ostvarili uz sedam milijardi manje troška onda bismo uštedeli, rekao je on, napominjući da odgovor na pitanje zašto smo podbacili upućuje na preduzeća Koridori Srbije, Putevi Srbije...

Put koji je započet, a nije zavrršen, naglasio je Vujović, ne daje nikakve ekonomske rezultate, već daje pozitivne ekonomske efekte samo u meri u kojoj je građevinska operativa angaživana, i podiže zaposlenost i plate i potrošnju materijala.

Ministar je, takođe, naveo da naša zemlja ima 3,5 milijardi angažovanih neiskorišćenih sredstava, dodajući da ugovaramo nove, umesto da više pažnje posvetimo korišćenju postojećih sredstva i ne samo korišćenju, nego i dovođenju tih projekata do rezultata.

Finansijska prokrvljenost privrede Srbije, pogotovo dugoročnim sredstvima, pretpostavljam i svih drugih zemlaja u regionu je toliko ispod, da mi čak ne možemo da budemo partneri investitorima. Investicije su dovoljno velike, ali domaća strana tih investicija je jako mala, kazao je Vujović.

Podsetio je da je naša zemlja završila prve dve godine fiskalne konsolidacije sa odličnim rezultatima, koje citiraju i ministri u regionu i eksperti u međunarodnoj zajednici.

- Naš program se zasnivao na jednom trozubu, na jednom Mercedes znaku, gde je prvi zubac bio makroekonomska stabilizacija, drugi fiskalna a treći monetarna stabilizacija. To smo uradili u najkraćem mogućem roku i mislim da možemo da održimo na duži rok pod uslovom da se preostala dva dela programa reše.

Prvi deo programa je, kako je precizirao, konsolidacija finansijskog sektora, koji je nasledio probleme ekonomskog kolapsa od pre dve decenije, što se sad manifestovalo u formi problematičnih kredita (NPL).

Drugi se odnosi, dodao je, na praktični kolaps finansijskih tržista, odnosno tržišta kapitala, koje je na startu reformi bilo malo danas je četiri puta manje nego što je bilo.

Vujović je, takođe, naveo da menadžment i sindikati nisu na istoj strani, nalaze interes u tome da se ništa ne promeni i to je krupan politički problem da niko nehe da prihvati na sebe i donese tešku odluku i kaže to mora da se reši.

Kao primer naveo je da je vlada posle osam meseci rada usvojila program za restrukturiranje EPS-a, a da se šest meseci posle toga nije ništa radilo, dok se kolektivni ugovor nije dogovorio, naveo je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track