PROPALI PREGOVORI SA RUKOVODSTVOM FABRIKE: 1.200 radnika Fijat automobili Srbije od jutros u generalnom štrajku
Foto: Savez samostalnih sindikata Kragujevac

Obustava rada do ispunjenja zahteva

PROPALI PREGOVORI SA RUKOVODSTVOM FABRIKE: 1.200 radnika Fijat automobili Srbije od jutros u generalnom štrajku

InfoBiz -

KRAGUJEVAC - Proizvodnja u fabrici "Fijat krajsler automobili Srbija" (FCA) u Kragujevcu od jutros je stala.

Kako Kurir saznaje, pregovori predstavnika sindikata i poslovodstva fabrike su propali, pa je od 6 časova krenuo generalni štrajk, koji će trajati do ispunjenja svih zahteva radnika.

Naime, oko 1.200 radnika fabrike "Fijat krajsler automobili Srbija" (FCA) u Kragujevcu juče je obustavilo proizvodnju na jedan sat, a razlog za štrajk upozorenja ispred upravne zgrade fabrike je nezadovoljstvo visinom plata i uslovima rada.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić pred početak pregovora je rekao za Kurir da su u Ministarstvu privrede u toku pregovori predstavnika radnika iz fabrike sa poslodavcima od čijeg će ishoda zavisiti dalje akcije štrajkača.

- Ukoliko se ne postigne dogovor i ne ispune zahtevi zaposlenih oni će stupiti u generalni štrajk sutra ujutru u šest sati. Oko 1.200 radnika iz obe smene održalo je danas jednočasovni štrajk upozorenja, drugi po redu. Radnici su nezadovoljni visinom zarade, jer rade za 38.000 dinara, na 40 stepeni u halama, a prinuđeni su da rade na mestu dvoje ili troje radnika kada su oni odsutni sa posla - kaže Ristić.

foto: Savez samostalnih sindikata Kragujevc

On je dodao da su radnici nezadovoljni od februara, ali da je sada nezadovoljstvo kulminiralo.

- Očekujemo da će se nešto promeniti i da ćemo pokazati stranim investitorima da Srbija nije zemlja gde mogu da radnike plaćaju tako malo.

Sindikalisti prate pažljivo situaciju i u fabrikama Fijatovih kooperanata gde se mogu očekivati pregovori sa polodavcima, ali ako ne daju rezultate, sigurno će biti protesta. - rekao je Ristić.

Odluka o štrajku doneta je na sednici Skupšine Samostalnog sindikata FCA 19. juna zbog nezadovoljstva radnika uslovima i pregovorima s rukovodstvom FCA. Radnici zahtevaju povećanje osnovne plate na 45.000 dinara, novi način organizacije proizvodnje ili prijem novih radnika da zamene odsutne, da bi se rasteretili radnici koji tokom tuđih bolovanja i odsustava obavljaju i po nekoliko poslova. Štrajkaći zahtevaju i naknadu dodatnih troškova koje imaju zbog dolaska na posao van standardnog radnog vremena, u vreme kada nema javnog prevoza, kao i isplatu i uvećanje bonusa za 2017. i 2018. godinu.

foto: Savez samostalnih sindikata Kragujevc

Sindikat je najavio da će štrajk trajati do ispunjenja zahteva ili postizanja sporazuma sa rukovodstvom FCA.

U Fijatu Kragujevac za Kurir povodom obustave rada 1.200 radnika i najave štrajka, rekli su samo da nemaju komentar i da se neće povodom toga oglašavati.

RADNICIMA FIJATA U KRAGUJEVCU PREKIPELO: Tražimo veću platu i bolje uslove rada

Vojni sindikat podržava radnike Fijata

Vojni sindikat Srbije u potpunosti podržava zahteve radnika „Fiat Krajslera“ i najavu generalnog štrajka, usled, kako su istakli, "očajnog socijalnog položaja i ponižavajućih plata".

"Krajnje je vreme da se srpskom radniku, u eri kada se proklamuje politika „jeftine radne snage“, čuje glas onih koji su izgradili ovu zemlju. Kao da se Srbija nalazi na afričkom kontinentu, danas se (belo)svetskim kompanijama, plaća deset hiljada evra po zaposlenom radniku, ugovorima koji su državna tajna, da bi srpska deca radila za dvadesetak hiljada dinara", navodi se u saopštenju koje potpisuje Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata.

(Kurir/S.T. FOTO Savez samostalnih sindikata Kragujevca)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako funkcioner BIA zloupotrebljava službeni položaj?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track