DRŽAVA NAPRAVILA DOGOVOR SA TAJKUNOM? Dobrosavu Bojoviću odobrena kupovina akcija Energoprojekta bez dozvole NBS
Foto: Kurir

sumnjivo

DRŽAVA NAPRAVILA DOGOVOR SA TAJKUNOM? Dobrosavu Bojoviću odobrena kupovina akcija Energoprojekta bez dozvole NBS

InfoBiz -

Komisija za hartije od vrednosti odobrila je Dobrosavu Bojoviću ponudu za kupovinu akcija "Energoprojekt holdinga", iako za to nisu imali dozvolu Narodne banke Srbije.

Ovakva odluka suprotna je njihovim zaključcima od 16. juna, gde je navedeno da ponuda treba da obuhvati i preuzimanje "Energoprojekt Entela" i "Energoprojekt Garanta", koja nije razmatrana. Kako će se Komisija izvući iz svojih nedorečenosti neizvesno je, ali ono što je izvesno to je da su jučerašnjim rešenjem pokazali da se nezakonitosti isplate i otvorili vrata da se i ubuduće obavljaju brojne manipulacije na srpskom tržištu kapitala.

Doduše, za ovakvo rešenje nisu bili svi članovi Komisije, odnosno četiri su digla ruku za ponudu Bojovića, dok je jedan član ostao dosledan i nije želeo da da svoj glas bez saglasnosti NBS, za koju je smatrao da je neophodna.

Ono što je porazno u celom ovom slučaju je ponašanje države, koja nije našla način da zaštiti 33,58 odsto svog kapitala, koji će sada pasti u ruke čoveku koji je već jednog velikog građevinskog giganta uništio. Reč je o nekada moćnoj kompaniji "Napred", koja je zapošljavala 2.000 radnika, a za kratko vreme je pod Bojovićevom palicom svedena na nivo stambene zadruge, odnosno 150 ljudi, navodi Blic.

Da li će takva sudbina zadesiti i "Energoprojekt", ne zna se, ali ono što se sada zna to je da je višemesečno odugovlačenje Komisije oko utvrđivanja nepravilnosti kod kupovine 5,81 odsto akcije od "Napred razvoja" početkom godine bilo u funkciji Dobrosava Bojovića. I rekordna brzina u odobravanju ponude je takođe njemu išla naruku.

Izvor blizak Komisiji za hartije od vrednosti tvrdi da je očigledno da je država napravila dogovor sa Bojovićem.

- Trojica članova Komisije to su rekli tvrdeći da su dobili signal iz vlasti da odobre prodaju akcija Bojoviću. To su i uradili, pa će sada država ili biti u dilu sa Bojovićem ili će prodati svoj paket akcija od 3.671.205 i dobiti 45 miliona evra i zauvek izgubiti svoj uticaj u kompaniji koja je bila brend države. Pitanje da li je to isplativo jer je do sada u njen budžet od "Energoprojekta" ulazilo 25 miliona svake godine. Sve u svemu, mnogo je slučajnosti koje su se dešavale. Jedna od njih je da u danu kada Komisija objavljuje svoje rešenje o nezakonitim radnjama Bojovića on objavljuje svoju ponudu - kaže sagovornik.

On dodaje da je sada jasno i da je prodaja akcija "Dunav osiguranja" 31. januara sa nekim u vlasti bila dogovorena.

- "Dunav" je pre prodaje svog paketa Bojoviću kupovao na berzi kapital "Energoprojekta" po ceni od 1.450 dinara, a prodao je Bojoviću za 1.300 dinara. Danas bi kroz ponudu dobio 1.501 dinar po akciji. Računica pokazuje da je "Dunav" svoje akcionare oštetio za 74 miliona dinara. Još jedna "slučajnost" je sumnjiva jer samo nekoliko minuta nakon odluke Komisije Beogradska berza je objavila tekst ponude Bojovića. To se obično dešava dan-dva nakon odluke - kaže naš izvor.

Milovanović: Neodrživa odluka

Generalni direktor "Energoprojekta" Vladimir Milovanović kaže za "Blic" da je ovakva odluka Komisije neodrživa.

- Pravna služba "Energoprojekta" i naši pravni konsultanti smatraju da je saglasnost data "Napred razvoju" za preuzimanje nezakonita i suprotna samom rešenju Komisije. Zbog toga, pored već pokrenutih postupaka pred nadležnim sudovima, Specijalnim tužilaštvom, Komisijom za zaštitu konkurencije i Upravom za sprečavanje pranje novca, "Energoprojekt" će pokrenuti odgovarajući postupak protiv odgovornih lica u Komisiji za hartije od vrednosti i sudskim putem pobiti ovu odluku kako bi sprečio realizaciju ponude za preuzimanje.

Odgovor NBS: Potrebna dozvola

NBS je potvrdila da je Bojović morao da traži saglasnost od njih za preuzimanje akcija "Energoprojekt holdinga".

- Na akcionarsko društvo za osiguranje "Energoprojekt Garant" primenjuju se odredbe Zakona o osiguranju kojima je propisano da lice koje želi da stekne posredno ili neposredno učešće u društvu za osiguranje mora da pribavi prethodnu saglasnost NBS. Posredno učešće postoji kada lice ima i mogućnost da efektivno ostvaruje učešće u upravljanju društvom za osiguranje preko drugog pravnog lica, što u konkretnom slučaju do sada nije prisutno, ali postoji mogućnost da bude ukoliko bi "Napred razvoj" preuzeo "Energoprojekt holding" - kažu u NBS.

Komisija za hartije od vrednosti: U predmetu Energoprojekt postupali smo stručno

Komisija za hartije od vrednosti saopštila je danas da je u predmetu "Energprojekt", postupala "s posebnom pažnjom, stručno i nepristrasno". "Predsednik, članovi i zaposleni Komisije pri donošenju oduka ni u jednom momentu nisu doveli u pitanje svoju samostalnost kao ni samostalnost Komisije", navodi se u saopštenju Komisije, posle pisanja nekih medija da će akcionari "Energoprojekta", koji su svoje akcije prodali Dobrosavu Bojoviću nakon 31. januara, zatražiti odštetu na sudu.

Senzacionalistički i tendeciozni tekstovi u novinama, kako je istaknuto, nemaju nikakav uticaj na rad Komisije ali unose konfuziju i nepotrebno uznemiravaju javnost.

"Komisija odluku o Energoprojektu kao i o drugim predmetima donosi posle detaljnog preispitivanja svih relevantnih činjenica i u skladu sa zakonom", saopštila je Komisija.

Akcionari su, prema pisanju medija, zbog manipulacija Dobrosava Bojovića na berzi oštećeni za blizu dva miliona evra, zbog čega, kako se navodi, tužbom mogu biti obuhvaćeni i članovi Komisije.

(Kuir.rs, Blic/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track