ZAJEDNIČKI PROJEKAT SRBIJE I BUGARSKE: Izgradnja gasnog interkonektora za bolje snabdevanje u regionu
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

POTPISAN MEMORANDUM

ZAJEDNIČKI PROJEKAT SRBIJE I BUGARSKE: Izgradnja gasnog interkonektora za bolje snabdevanje u regionu

InfoBiz -

BEOGRAD - Izgradnja gasnog interkonektora između Bugarske i Srbije poboljšaće snabdevanje gasom u celom regionu, istakli su danas ministri energetike dveju zemalja Aleksandar Antić i Temenuška Petkova.

Na njihovom sastanku u Beogradu konstatovano je da je saradnja između Bugarske i Srbije na visokom nivou, pogotovo u energetskom sektoru, i razmotreni su zajednički projekti koji su u toku, pre svega izgradnja Interkonektora Bugarska - Srbija.

Ove godine, u Sofiji je već potpisan Memorandum o razumevanju za izgradnju tog projekta, podseća se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

Ministarka Petkova informisala je ministra Antića i o razvoju projekta bugarskog gasnog čvorišta, čija će izgradnja doprineti diversifikaciji gasnog snabdevanja i uveliko razviti tržište gasa u regionu.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na sastanku je istaknuto da će se izradnjom bugarskog gasnog čvorišta omogućiti da se dodatne količine gasa iz novih izvora, uključujući potencijale Južnog gasnog koridora, Turskog toka, kao i LNG terminala u regionu, usmere ka Srbiji i drugim državama Jugoistočne Evrope.

U Ministarstvu rudarstva i energetike, dogovoreno je da se sve aktivnosti rade koordinirano, da je iz tih razloga danas potpisan Memorandum o razumevanju za koordinisani razvoj gasno - transportnih sistema, na teritoriji Srbije i Bugarske, uz poštovanje evropskog zakonodavstva i pravila EU.

Memorandum su potpisali direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i predstavnik bugarske firme "Bulgartransgas".

Ministar Antić i ministarka Petkova ocenili su da je saradnja dve države na visokom nivou, da se naši ukupni odnosi dodatno razvijaju i da ćemo, u narednom periodu, imati veći broj zajedničkih projekata, pre svega u oblasti energetike, dodaje se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo dokaza kako Vučić pokušava da ugasi Kurir i otme AMG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track