KRAGUJEVAC: Radnici Fijata zamrzavaju štrajk na 24 sata zbog pregovora
Foto: Savez samostalnih sindikata Kragujevc

Obrt

KRAGUJEVAC: Radnici Fijata zamrzavaju štrajk na 24 sata zbog pregovora

InfoBiz -

BEOGRAD - Radnici prve smene u proizvodnom delu kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija odlučili su danas da prekinu štrajk i da u petak počnu da rade.

Očekuje se da se u 17 časova o prekidu štrajka izjasni i druga smena, da sindikat posle toga objavi konačnu odluku i da počnu pregovori s rukovodstvom preduzeća.

Odluka o prekinu štrajka doneta je posle razgovora predstavnika sindikata s ministrom privrede Goranom Kneževićem.

Očekuje se da na pregovore sa sindikatom kragujevačke fabrike dodje i direktor italijanskog Fijata Alfredo Altavila.

foto: Savez samostalnih sindikata Kragujevc

Štrajk radnika fabrike FCA počeo je 27. juna a zahtevi su povećanje zarada, zapošljavanje novi radnika ili drugačija organizaciju posla.

Predstavnici Vlade Srbije i Fijat grupe potpisali su septembra 2008. godine ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fariku Zastava automobile, vredan oko 950 miliona evra.

Fijat je vlasnik 67 odsto akcija FCA kompanije, a Vlada Srbije ima udeo od 33 odsto.

Srbija se, pored direktnih ulaganja u fabriku, obavezala da Fijatu omogući dodatne podsticaje u roku od 10 godina, znatno poresko oslobođenje, obezbedjivanje infrastrukture i besplatno zemljište za proširenje kapaciteta, oslobađanje od lokalnih poreza i taksi.

Štrajk se zamrzava na 24 sata

Radnici prve smene u kragujevačkom Fijatu odlučili su danas da u petak "zamrznu" štrajk na 24 sata kako bi se započeli pregovori sa poslovodstvom kompanije, izjavio je Tanjugu sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.

"Pregovori bi se vodili u petak, subotu i nedelju. Sastanak sa radnicima je zakazan za nedelju u 19 časova i na njemu će se radnicima preneti da li nešto dogovoreno. Zatim će biti doneta odluka da se u ponedeljak obustavi ili nastavi štrajk", rekao je Mihajlović.

On je kazao da se očekuje da će i radnici druge smene u kragujevačkoj fabrici danas prihvatiti tu odluku o "zamrzavanju" štrajka. Do dogogovra je došlo, kako navodi Mihajlović, posle uveravanja Ministarstva privrede i ministra Gorana Kneževića.

"Sutra bi u priču trebalo da se uključi i premijerka Ana Brnabić koja bi trebalo da da garancije da će u petak početi pregovori sa Fijatom", naveo je Mihajlović.

On je istakao da ta odluka radnika gest njihove dobre volje da se reši problem.

Oko 2.000 štrajkača u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu traži pisane garancije poslodavca da će minimum njihovih zahteva biti ispunjen, a zahtevaju povećanje osnovice bruto zarade sa 38.000 na na 50.000 dinara, reorganizaciju proizvodnje, isplatu bonusa i troškova prevoza za dolazak na posao van standardnog radnog vremena.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto: Savez samostalnih sindikata)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kurir opsedaju 37 inspekcijskih timova, Poreska uprava ko Vučićeva vojska!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja