RADNICI NEZADOVOLJNI: Štrajk nastavljen u Fijatu, sindikati podeljeni

RADNICI NEZADOVOLJNI: Štrajk nastavljen u Fijatu, sindikati podeljeni

InfoBiz -

Radnici u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili Srbije, iako podeljeni oko toga da li treba zamrznuti štrajk kako bi mogli da počnu pregovori sa poslovodstvom kompanije, su danas nastavili štrajk.

Predstavnici sindikata su, kako Tanjug saznaje, podeljeni oko toga da li treba prekinuti štrajk, a neizvesno je i da li će seo toj odluci radnici uopšte izjašnjavati.

Predsednik Sindikata "Nezavisnost" u Fijatu Zoran Stanić je rekao da će predsednik Štrajkačkog odbora i Samostalnog sindikata u Fijatu Zoran Marković najverovatnije danas proglasiti kraj štrajka. Marković danas, kao ni prethodnih dana, nije odgovarao na pozive novinara Tanjuga.

Stanić, koji se zalaže za nastavak štrajka, pa ga je zbog toga, kako tvrdi Marković jutros izbacio iz Štrajkačkog odbora, upozorava: Ako Marković kao predsednik Štrajkačkog odbora proglasi obustavu štrajka to će značiti da će radnici koji to ne prihvate biti sankcionisani , objašnjava on i dodaje da je "Nezavisnost" za nastavak štrajka upravo zbog toga što, kako kaže, nisu dobili nikakve garancije.

Prema njegovim rečima, dve trećine radnika prve smene je juče bilo za prekid štrajka, a druga smena je bila protiv.

Radnici su u štrajku više od deset dana, a premijerka Ana Brnabić se u međuvremenu i lično angažovala da dođe do njegovog prekida.

Marković je u sredu predložio da se danas organizuje izjašnjavanje radnika odnosno referendum i da se donese odluka da li će biti štrajk nastavljen. Više od 2.000 štrajkača u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu traži pisane garancije poslodavca da će minimum njihovih zahteva biti ispunjen, a zahtevaju povećanje osnovice bruto zarade sa 38.000 na na 50.000 dinara, reorganizaciju proizvodnje, isplatu bonusa i troškova prevoza za dolazak na posao van standardnog radnog vremena, Brnabić je inicirala pregvore i juče je održan sastanak sindikata sa ministrom privrede Goranom Kneževićem u Vladi Srbije.

Ranije je najavljeno da će na pregovore, ako ih bude, doći i direktor Fijata Alfredo Altavila.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track