VLAST IH MOLI U PANICI, ALI ONI NE ODUSTAJU: Radnici Fijata nastavljaju štrajk
Foto: Fonet/Petar Mladenović

sutra protestna šetnja

VLAST IH MOLI U PANICI, ALI ONI NE ODUSTAJU: Radnici Fijata nastavljaju štrajk

InfoBiz -

KRAGUJEVAC, 17. jula 2017. (Beta) - Štrajkači prve i druge smene u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija odlučili su danas velikom većinom glasova da nastave protest, a za sutra je najavljena protestna šetnja od fabrike do zgrade gradske uprave u Kragujevcu.

foto: Vladimir Milovanović

Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je na konferenciji za novinare da će u utorak na protest izaći druga smena dok će zaposleni u prvoj ostati na radnim mestima, dok će u sredu, 19. jula biti održan veliki skup štrajkača uz poziv radnicima kooperantskih i svih drugih firmi i gradjanima da im se pridruže.

Marković je rekao da prethodnih dana nije bilo ni pregovora ni sastanaka štrajkačkog odbora sa poslodavcem i da se, kako se izrazio, jedino oglašavao ministar privrede Goran Knežević.

"Izgleda da pregovara samo manjinski sa većinskim akcionarom, bez štrajkačkog odbora", rekao je Marković i precizirao da će se štrajkači sutra okupiti u 10.00 ispred fabrike i da će u 10.30 krenuti ka Skupštini grada Kragujevca, dok će u sredu u 11.00 biti održan protest na trgu kod gradske skupštine.

foto: Vladimir Milovanović

On je dodao da je iz centrale Saveza samostalnih sindikata Srbije dobio informaciju da je premijerka Ana Brnabić prenela predsedniku SSSS Ljubisavu Orboviću poruku kompanije Fijat da će sutra bord direktora raspravljati o daljoj sudbini fabrike u Kragujevcu, uz najavu da će doći do drastičnog smanjenja proizvodnje i otpuštanja oko 320 radnika.

Marković je rekao da je ta poruka preneta štrajkačima u obe smene i da je posle toga doneta odluka o nastavku štrajka.

Brnabić: Učinili smo sve što smo mogli

Plašim da smo blizu nekog scenarija koji niko od nas ne želi, to je smanjivanje proizvodnje Fijata, rekla je premijer Ana Brnabić, prilikom obilaska Termelektrane Kostolac zajedno da predsedmikom stalnog komiteta svekineskog kongresa Kine Đang Deđinga, navodeći da je Vlada spremna za razgovor sa radnicima.

foto: Fonet

Nadala sam se da će danas biti doneti odluka o prestanku štrajka kako bi već večeras ili sutra ujutru mogli da sednemo ua sto, rekla je Brnabić napominjući da Vlada u potpunosti stoji iza radnika Fijata.

Zbog toga smo obećali da ćemo na najvišem nivou organizovati pregovore sa menađmentom Fijata u na tom sastanku, kako je rekla, bila bi prisutni ona kao predsednik vlade.

Mi smo radnicima ponudili odgovor na sva četiri njihova zahteva, da ćemo kao vlada i manjinski vlasnik u FIjatu insistirati da se reše sve zahteve, jedino što nismo mogli da garantujem, to je procentualno povećanje plata, to je nešto što mora da se dogovori direktno u pregovorima, rekla je Brnabić. U ovom trenutku ja se plašim da smo blizu nekog scenarija koji niko od nas ne želi, to je smanjivanje proizvodnje Fijatom rekla je Brnabić i istakla da to dešava baš u trenutku kada prodaja automobila u Evropsku uniju ide jako dobro i u uzlaznoj je putanji.

foto: Vladimir Milovanović

Zato je još veći pritisak, jer na lageru nema dovoljno vozila, više od 29 dana ne proizvode se vozila u Srbiji.

Na žalost u ovom trenutku na moje lične apele kao predsednice Vlade se štrajkački odbor nije odazvao što ne znači da mi i dalje ne stojimo na raspolaganju štrajkačkom odboru, ali bih više volela da kažem direktno radnicima.

Ona je ocenila da je nerazumno i neshvatiljivo da se ide u potpuni prekid proizvodnje umesto da se razgovara uz sve garanacije vlade sa menađmentom Fijata o kolektivnim ugovorima za naredne tri godine.

To je sigurnost radnika u naredne tri godine, to svima nama daje prostor da razgovaramo o proizvodnji i povećanju prozvodnje, o novim modelima koji su najavljeni.

foto: Vladimir Milovanović

Ne znam šta da kažem, učinili smo se što smo mogli, rekla je Brnabić

Zoran Đorđević moli radnike da prekinu štrajk

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da nema informaciju da kompanija Fijat namerava da premesti proizvodnju iz Srbije, ali je apelovao na radnike da prekinu štrajk i što pre sednu za pregovarački sto.

Đorđević je novinarima u Domu Vojske Srbije rekao da nema informaciju o tome da italijanska kompanija planira da proizvodnju iz Kragujevca premesiti u Poljsku, ali da svako ima pravo da donosi odluke u skladu sa svojim poslovnim interesima.

On je naglasio da je svima u interesu da Fijat nastavi da radi u Srbiji i poručio da bi zaposleni u kragujevačkoj fabrici "u svojim zahtevima trebalo da pokažu malo ljubavi prema Srbiji".

foto: Aleksandar Jovanović Cile

On im je uputio molbu da prekinu štrajk, jer je to, kako je naglasio, interes i Grada Kragujevca i Srbije i oko 10.000 zaposlenih u kooperantskim firmama, koje zavise od Fijata.

Prema njegovim rečima, Vlada je uradila i više nego što je realno mogla, stupila je u kontakt sa štrajkačkim odborom i pondila je više stvari, među kojima i da Grad Kragujevac organizuje radnicima prevoz noću.

Uz predlog da se izvrši optimizacija radnih mesta, Đorđević je istakao i da Vlada Srbije želi da pregovara sa radnicima za stolom, zajedno sa rukovodstvom Fijata, rekao je Đorđević.

(Kurir.rs, Beta, Fonet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Dižu se radnici, gladuju do ispunjena zahteva!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track