ODLIČNA VEST ZA ŽELEZARU: Evropska komisija neće primenjivati anti-damping mere na čelične limove iz Smedereva
Foto: TANJUG/ Marko Đoković

neće se plaćati penali

ODLIČNA VEST ZA ŽELEZARU: Evropska komisija neće primenjivati anti-damping mere na čelične limove iz Smedereva

InfoBiz -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas zadovoljstvo što je Srbija izuzeta iz kruga zemalja prema kojima će Evropska komisija primeniti rigorozne antidamping mere na uvoz čeličnih limova, te dodao da će Železara u Smederevu imati garanciju za obavljanje dobrog posla u budućnosti kada "izborimo pobedu" i po pitanju državne pomoći.

„Čestitao bih građanima Srbije što smo pobedili vezano za antidamping mere u EU. Hvala EU na razumevanju. Sada su druge zemlje uključene u taj proces - Brazil, Iran, Ukrajina... Srbija više nije u tom procesu“, rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

Rekao je da je ovo jedna od dve pobede.

foto: Dragana Udovičić

„Imamo još jedan proces, vezan za pitanje državne pomoći. Kada i to završimo, to je za našu železaru velika pobeda i garancija za obavljanje dobrog i odličnog posla u budućnosti”, zaključio je on.

Evropska komisija izuzela je Srbiju iz anti-dampinške istrage o uvozu toplo-valjanih čeličnih limova, kojom je bilo obuhvaćeno pet zemalja, objavio je portal Metal Bilten, koji je imao uvid u preliminarni dokument EK.

To znači da Železara u Smederevu, u vlasništvu kineskog Hestila, neće plaćati nikakve penale.

Druge četiri zemlje, koje ostaju predmet istrage, Rusija, Ukrajina, Iran i Brazil, biće podvrgnute antidamping carinama na izvoz čeličnih limova.

Iako je EK tokom istrage utvrdila da svih pet zemalja trguje toplo valjanim čeličnim limovima po, kako se tvrdi, dampinškim cenama, odlučila je da prekine istragu o uvozu iz Srbije, jer je zaključeno da je reč o zanemarljivim količinama.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Dižu se radnici, gladuju do ispunjena zahteva!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track