PROBLEM FIJATA PRED REŠENJEM: Postignut dogovor, štrajk se prekida i ulazi se u pregovore
Foto: FoNet/Petar Mladenović

razumno rešenje

PROBLEM FIJATA PRED REŠENJEM: Postignut dogovor, štrajk se prekida i ulazi se u pregovore

InfoBiz -

KRAGUJEVAC - U Skupštini grada Kragujevca završen je sastanak predsednice Vlade Srbije Ana Brnabić sa predstavnicima radnika fabrike FIAT Krajsler automobili (FCA) Srbija, koji od 27. juna štrajkuju tražeći povećanje plata,

Posle razgovora premijerka i predstavnici sindikata su se obratili javnosti i saopštili da se štrajk prekida, ali da se ulazi u pregovore.

Ana Brnabić je zahvalila radnicima i najavila da će Vlada u pregovorima učiniti sve što je u njenoj moći.

foto: FoNet/Petar Mladenović

Kako se navodi, sutra neće biti organizovanog protesta, a radnici kragujevačke fabrike će imati redovan radni dana.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i Štrajkački odbor zaposlenih u kompaniji Fijat Krajsler automobili sastali su se oko 19.30 časova u kragujevačkoj Gradskoj upravi. Brnabićevu je dočekao gradonačeklnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Predsednik Štrajkačkog odbora kazao je da su večerašnji razgovori sa premijerkom Anom Brnabić bili teški, ali da je, ipak, doneta odluka o prekidu štrajka.

"Sutra je normalan radni dan. Pozivam prvu smenu da sutra dodje i počne da radi", rekao je Marković i dodao da je otkazan i sutrašnji protest koji je trebalo da bude održan u 11.00 sati ispred Skupštine garda Kragujevca.

On je dodao da očekuje brze i efikasne pregovore sa rukovodstvom Fijata. "Ovo nije kraj. Kraj je da nam se poprave uslovi rada", kazao je Marković i dodao da nema poraženih, ali da će svakako biti nezadovoljnih.

foto: Vladimir Milovanović

On je naveo da je jedna od stvari koja je prelomila da se prekine štrajk obećanje premijerke da će biti sa radnicima i da su na istoj strani.

"Drago mi je da kažem da je sastanak bio uspešan, da je sutra radni dan i da sutra u 12 krećemo u pregovore sa Fijatom u Vladi Republike Srbije", rekla je Ana Brnabić.

Brnabić je istakla da će ona organizovati i biti prisutna na pregovorima zato što joj je važno da održi obećanje koje je dala radnicima i sindikatima, da budem tu sa njima dok razgovaramo sa Fijatom.

"Ne mogu da garantujem šta ćemo dobiti, rekla sam da vlada kao manjinski partner ne može da garantuje šta će dobiti", istakla je premijerka.

Ono što može da garantuje, kako je istakla, jeste da će biti sve vreme uz radnike i da će zajedno pregovarati, i da će uz njih biti Vlada Srbije.

Brnabić je napomenula da će sa svojim timom, pre svega sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, insistirati da se ispuni što više zahteva sindikata.

"Videćemo šta ćemo dobiti, ali sindikati su već pobedili u tome da je Vlada ti za njih", rekla je premijerka.

foto: Fonet/Zoran Mra

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je spremna u svako doba dana i noći da ragovara sa radnicima kragujevačke fabrike Fijat krajsler automobili (FCA) koji su u štrajku, ali da ne može da odgovori na zahteve da minimalna zarada bude 45.000 dinara i da za vreme štrajka oni primaju 20.000 dinara. Ranije danas je novinarima u Vladi Srbije rekla da to ne bi bilo fer prema ostalim radnicima u Srbiji.

Branabić je navela da je sa Štrajkačkim odborom FCA razgovarala kad god su oni želeli, pa čak i do jedan sat posle ponoći, i napomenula da su oni posle tih razgovora ujutro izlazili sa saopštenjem da se sa radnicima razgovara putem medija.

"Zbog toga ne mogu drugačije da protumačim tu situaciju nego da su radnici izmanipulisani", kazala je premijerka.

Dodala je da Vlada Srbije želi da odgovori na zahteve radnika fabrike automobila čiji je većinski vlasnik italijanski Fijat, a Vlada ima udeo od 33 odsto.

foto: FoNet/Petar Mladenović

"Hoćemo da razgovaramo sa radnicima i da odgovorimo na njihove zahteve, jedino ne možemo da garantujemo koliko će biti procentualno povećanje plate", rekla je premijerka.

Ona je istakla da je Vlada Srbije ganant pregovora na najvišem nivou kad se postigne dogovor.

"Tu smo za radnike, ne zanima me kakvu komunkaciju imamo sa štrajkačkim odorima", kazala je Brnabić i dodala da radnicitreba da veruju Vladi koja će "zaleći za radnike".

Kao prmer je navela smederevsku železaru u koju, kako je rekla, niko nije verovao osim Vlade koja se založila za radnike te kompanije, kao što se sada zalaže za radnike FCA.

Upitana zašto nije otišla da ragovara sa radnicima FCA koji štrajkuju od 27. juna, ona je rekla da su je obavestili da ne može da udje u pogon ali da je sigurna da bi Fijat uspeo da predstavnicima Vlade obezbedi ulazak u pogone, a da joj je potom rečeno da su radnici besni i da može doći do ekscesa.

Štrajkači Fijata pozvali kragujevačke radnike i penzionere na sutrašnji protest

Radnici kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija koji su u štrajku od 27. juna, pozvali su sve radnike i penzionere iz toga grada da im se pridruže na sutrašnjem protestu ispred Skupštine grada u 11 časova. Predsednik Štrajkačkog odbora FCA Zoran Marković najavio je da će štrajkači tokom protesta simbolično postaviti sto i stolice i pozvati na pregovore poslodavca i "sve druge činioce koji misle da treba da pregovaraju".

foto: FoNet/Petar Mladenović

"Mi se ne krijemo, ničega se ne stidimo. Tačno je da naše kolege na jugu, možda u Crnoj Travi, rade tekstilne proizvode za 28.000 dinara. Ali znamo da u automobilskoj industriji, na ovakvoj opremi i uz ovakvu odgovornost, plata od 36.000 dinara nije zadovoljavajuća", kazao je Marković.

On je dodao da radnici Fijata više neće biti jeftina radna snaga koja radi za minimalac. "Znamo koliko Fijat zaradjuje, svake godine beleži rast. Radnici Fijata u Turskoj zaradjuju 600 evra, Poljaci 900, Italijani 1.200 evra a gde smo mi iz Srbije sa platom od 300 evra", upitao je Marković navodeći da je ta plata nedovoljna za život radnika i njihovih porodica.

Štrajkači FCA pozvali premijerku da dodje u Kragujevac

Radnici kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) koji su u štrajku zatražili su danas od premijerke Srbije Ane Brnabić da hitno oformi pregovarački tim ili krizni štab za posredovanje izmedju poslovadstva kompanije i Štajkačkog odbora.

foto: FoNet/Petar Mladenović

Oni su na protesu ispred Skupštine grada pozvali premijerku da dodje u Kragujevac, sa ministrima, kako bi započeli pregovore sa štrajkačima, umesto da se poruke razmenjuju preko medija.

Na protestu je oko 300 radnika prve smene FCA, dok radnici druge smena štrajkuje na svojim radnim mestima.

Radnici su gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića pitali da li je dobio odgovor od predsednika Srbije Aleksandra Vučića na njihovo ranije pitanje da li poslovodstvo FCA poštuje Ustav i zakone Srbije.

Zahtev štrajkača je da gradska uprava sazove sednicu Gradskog veća sa Štrajkačkim odborom, kako bi se našlo rešenje za radnike fabrike automobila, čiji je većinski vlasnik italijanski Fijat, a Vlada Srbije ima udeo od 33 odsto.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković je odbacio tvrdnje Ane Brnabić da je u u štrajk u FCA umešana politika.

foto: FoNet/Petar Mladenović

"Nema politike, nema prevare, nema manipulacija radnicima", rekao je Marković i ponovio spremnost radnika da pregovaraju o postavljenim zatevima o povećanju zarada i boljoj organizaciji posla.

Radnici FCA, po njegovim rečima, ne traže od Vlade Srbije da im poveća zarade, već od Fijata od čijeg rukovodstva očekuju da učestvuje u pregovorima, kako bi štrajk bio prekinut, pokrenuta proizvodnja i radnici primali plate.

"Tražimo da se zaustavi nehuman odnos poslodavca prema radnicima, urušavanje njihovog socijalnog statusa, kao i vladivnu prava", rekao je Marković.

Predsednik Saveza samostalnog sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić je rekao da je danas "dan ponosa jer su radnici odlučili da ne pristaju da budu jeftina rada snaga".

foto: FoNet/Petar Mladenović

On je istakao da Fijat neće otići iz Srbije zbog štrajkača jer nigde neće dobiti tako povoljne uslove i jeftinu radnu snagu.

Naveo je da, na primer, Fijatovi radnici u Poljskoj imaju duplo veće zarade nego u Kragujevcu.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je predstavnicima Štrajkačkog odbora rekao, kako su oni saopštili učesnicima protesta, da će hitno biti sazvana sednica Gradskog veća o situaciji u FCA i da će gradska uprava pozvati premijerku za koju smatraju da ima ključnu ulogu, da dodje na taj sastanak i da počnu pregovori.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Ekskluzivno: Kurir TV sa radnicima Goše! "Idemo do kraja"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track