MUKA IH NATERALA: Malinari štrajkuju glađu u Beogradu
Foto: Shutterstock

RADIKALIZACIJA PROTESTA

MUKA IH NATERALA: Malinari štrajkuju glađu u Beogradu

InfoBiz -

Ogorčeni što hladnjačari nisu ispunili obećanje da će plaćati 160 dinara po kilogramu, što je dogovoreno u Ministarstvu poljoprivrede

Upravni odbor malinara Srbije zatražio je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da do nedelje nađe rešenje za nagomilane probleme malinara i proizvođača kupine u Srbiji, a ukoliko se to ne desi, predstavnici malinara od ponedeljka će započeti štrajk glađu u Beogradu, ispred zgrade Predsedništva Srbije.

- Mi od Aleksandra Vučića ne tražimo da nam država da pare za malinu, nikoga ne uslovljavamo, mi samo tražimo da se ispuni ono što nam je iz vlasti obećano - da cenu maline diktiraju tržište i tržišni principi, a ne monopol i monopolisti. A znamo, na osnovu informacija koje imamo, da u svetu potražnja za nekada crvenim, a sada gorkim crnim zlatom, malinom, raste - ističe Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Pronađite rešenje

Malinari će, kako najavljuje Radović, u petak prikupljati potpise proizvođača nezadovoljnih otkupnom cenom, potom će ih istog dana predati predsedniku Aleksandru Vučiću, a ako on sa saradnicima ne pronađene rešenje, stupiće u strajk glađu u ime 1,8 miliona ljudi u Srbiji koji se bave proizvodnjom maline i kupine.

On ističe da indirektno od te proizvodnje u našoj zemlji živi blizu 2,5 miliona ljudi, te da je prošle godine izvoz bio oko 250 miliona evra.

foto: Zoran Šaponjić

Rod uništilo loše vreme

- Da sve bude gore, nije ispunjeno ni obećanje koje su hladnjačari dali na poslednjem sastanku s ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem. Na tom sastanku, održanom u subotu, predstavnici hladnjačara izašli su s predlogom da akontna otkupna cena bude 160 dinara po kilogramu, da će tu cenu primeniti najdalje za 48 sati. Osim hladnjače „Stanić“ u Arilju, koja je akontnu cenu podigla sa 143 na 153 dinara, ostale hladnjače nisu pokušale da ispoštuju obećanje - naglašava Radović.

Prema njegovim rečima, stanje u proizvodnji maline iz dana u dan je sve teže. Zbog loših vremenskih uslova, vrućeg vetra koji je desetkovao rod, prinosi su spali na 30 do 50 kilograma po aru, malinari nemaju novca da isplate berače...

Kurir / Z. Šaponjić

Foto: Shutterstock, Zoran Šaponjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track