UVAŽENI ZAHTEVI RADNIKA: Fijat ponudio povećanje plata za 6,7 odsto
Foto: Vladimir Milovanović

Dogovor poslovodstva i štrajkača u Kragujevcu

UVAŽENI ZAHTEVI RADNIKA: Fijat ponudio povećanje plata za 6,7 odsto

InfoBiz -

Pregovori između štrajkačkog odbora „Fijata“ i poslovodstva završeni su u ponedeljak, a štrajkači su pristali na mnogo manje povećanje zarada nego što su tražili na početku - tek 2,2 odsto u toku ove godine i 4,5 odsto tokom 2018.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, povećanje plata biće u skladu sa zvaničnom stopom inflacije koju je projektovala NBS za naredne tri godine i postignuti dogovor je deo novog kolektivnog ugovora koji će obuhvatiti taj period.

Prate inflaciju

- Za 2018. plate će biti povećane za 4,5 odsto. Za 2017. povećanje će iznositi 2,2 odsto od avgusta - navodi se u saopštenju i dodaje da će isplata novogodišnjeg bonusa biti u avgustu, dok će ostatak, druga polovina bonusa, biti isplaćen u decembru ove godine.

Postignut je i dogovor da se naknada za noćni prevoz udvostruči u slučajevima kada zaposleni moraju da dođu ranije ili da ostanu duže na poslu, kao i osnivanje komisije za tehnička merenja.

- Razgovori o mogućem uvođenju bonusa efikasnosti, sličnog onom koji se već primenjuje u drugim državama kao što su Italija i Poljska, počeće već 2018. U skladu s dogovorom, predstavnici sindikata prihvatili su da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova tokom celog perioda trajanja novog kolektivnog ugovora - navedeno je u saopštenju.

Zoran Stanić iz sindikata Nezavisnost, koji je izbačen iz štrajkačkog odbora, potvrdio je ranije da je većina zaposlenih nezadovoljna jer je ponuđena povišica manja od traženih 50.000 dinara bruto.

Dobili mrvice

Štrajk u FCA počeo je 27. juna i trajao je do 19. jula, kada su započeti pregovori sa FCA uz posredovanje premijerke Ane Brnabić. Zahtevi oko 2.000 radnika „Fijata“ bili su povećanje bruto plate na 50.000 dinara, reorganizacija proizvodnje i rasterećenje, isplata bonusa efikasnosti i da poslodavac pokriva troškove prevoza van standardnog radnog vremena.

Kurir.rs/ J. P.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Vladimir Milovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track