OLAKŠANJE ZA DUŽNIKE: Švajcarac slabi, krediti manji
Foto: Shutterstock

KONAČNO

OLAKŠANJE ZA DUŽNIKE: Švajcarac slabi, krediti manji

InfoBiz -

Vrednost švajcarske valute u odnosu na evropsku najniža je u poslednje dve i po godine

Slabljenje švajcarskog franka prema evru, ali i dinaru, obradovalo je sve one koji imaju kredite u ovoj valuti, a u Srbiji je takvih 22.000 građana, jer od svoje dinarske plate sada izdvajaju manje novca za mesečne rate.

Vrednost švajcarske valute u odnosu na evropsku najniža je u poslednje dve i po godine. Pre dve godine jedan evro je vredeo 1,06 franaka, a sada 1,14, što je pad od sedam odsto.

To je ujedno i najveći mesečni pad u poslednjih šest godina, a u odnosu na domaću valutu, franak je u ovoj godini oslabio sa 116 na 106 dinara.

Bankari se zasad ne izjašnjavaju kako bi ovo moglo da utiče na zaduženja svih onih koji su uzimali zajmove u švajcarskim francima. Neke procene govore da bi pad franka ispod sto dinara mogao da smanji dug po kreditu od 60.000 franaka za oko 2.000 evra.

Berzanski analitičari smatraju da još ima prostora za slabljenje franka u odnosu na evro. Centralna banka Švajcarske ukazuje da je ova valuta prejaka, što šteti nacionalnoj ekonomiji, pa bi ova valuta do kraja godine mogla da oslabi za još nekoliko procenata.

Slabljenje franka povezuje se i sa izjavom Tomasa Džordana, guvernera švajcarske centralne banke, da je ova valuta i dalje veoma precenjena.

Kurir / V. S.

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NOVI SKANDALOZNI SNIMCI VUČIĆEVE CENZURE! POSRAMLJENI RADNICI PRIZNAJU DA IM ŠEFOVI NAREĐUJU DA KRIJU KURIR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track