ŠOK! ANKETA U CRNOJ GORI OTKRILA: Postoji jedan razlog zašto su srpski sezonci traženi, i ne služi nam na čast!
Foto: Profimedia

tržište rada

ŠOK! ANKETA U CRNOJ GORI OTKRILA: Postoji jedan razlog zašto su srpski sezonci traženi, i ne služi nam na čast!

InfoBiz -

Poslodavci u Crnoj Gori rado zapošljavaju strance, mahom Srbe i Bosance, jer prihvataju uslove za koje lokalno stanovništvo ne želi ni da čuje.

Anketirano je 653 poslodavca tokom 2016. i 2017. godine i rezultati su pokazali da Crnogorci traže strance jer su marljivija, disciplinovanija i manje zahtevna radna snaga, istakao je juče Goran Bubanja, pomoćnik direktora za plan, analizu i statistiku u crnogorskom Zavodu za zapošljavanje.

Prema njegovom izlaganju, anketa je sprovedena kod 653 poslodavca koji su zaposlili ukupno 21.000 ljudi.

"Dominatno zapošljavanje sezonske radne snage je u delatnostima usluga smeštaja i ishrane, trgovine i građevinarstva, i oni čine oko 55 odsto ukupno otvorenih radnih mesta na sezonskim poslovima. Na ovim poslovima radi 2.934 stranca", kazao je Bubanja.

On navodi da je veliki obim zapošljavanja stranaca u Crnoj Gori jedna specifičnost i izuzetak u odnosu na druge zemlje, jer je u prošloj godini broj zaposlenih stranaca bio nešto malo iznad nivoa zaposlenih domaćih radnika. Tada je bilo ponuđeno 6.577 radnih mesta, a od tog broja 475 ostalo je nepopunjeno.

Poslodavci su naveli u anketi da pre uzimaju strance za radnike, jer su marljiviji, disciplinovaniji i manje zahtevni. Kao nevažnu stavku istakli su okolnost da je strana radna snaga jeftinija. Takođe ističu i da je glavni razlog što pre dovode komšijske radnike taj što nema dovoljno domaće radne snage potrebnog profila, kao i da mnogi lokalni građani ne prihvataju ponuđene poslove. Anketa je pokazala da je najvažniji razlog nepopunjavanja slobodnih radnih mesta nedostatak potrebnih veština i iskustva.

"Već godinama sam sezonski radnik u Budvi. Radim kao sobarica u privatnom apartmanu i radno vreme je od sedam ujutru do devet uveče, mada gosti često znaju i van radnog vremena da traže da im nešto spremim i donesem. Naporno jeste, ali pošto imam 57 godina, u Srbiji ne mogu da nađem posao i zato nemam izbora. Imam obezbeđen smeštaj i jedan obrok", kaže Milica Š. iz Novog Sada.

Sezonski rad obično obuhvata period od tri meseca.

Posao i plate u Crnoj Gori (u evrima) 1. kuvari 600 - 2.500 2. roštilj/pica majstori 600 - 1.000 3. pomoćni kuvari 350 - 800 4. konobar 350 - 600 5. šanker 400 - 800 6. pekari/mesari 400 - 600 7. sobarice 300 - 450 8. prodavci u prodavnicama/buticima 250 - 370 9. građevinski radnici 3 - 4 evra na sat

Kurir.rs/Alo.rs

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Skandal: Surčinci imali svog čoveka u MUP Srbije?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track