ŠTO NE POBI SUŠA, SAD POBI GRAD: Vremenske neprilike opustošile Srbiju!
Foto: Privatna Arhiva

GLADOVAĆEMO

ŠTO NE POBI SUŠA, SAD POBI GRAD: Vremenske neprilike opustošile Srbiju!

InfoBiz -

Jako nevreme pogodilo Gornji Milanovac, Čačak i Topolu. Šteta na usevima i voćnjacima je stoprocentna. Poljoprivrednici strahuju da nećemo imati šta da jedemo

Posle mraza, pa suše, koji su uzeli veliki danak u prinosima na svim poljoprivrednim kulturama, zemljoradnike je u subotu po podne snašla nova pošast - sve je pobio grad.

foto: Privatna Arhiva

Najgore su prošli Gornji Milanovac, Topola i Čačak, gde je u pojedinim selima šteta na usevima i u voćnjacima stoprocentna.

- Dali smo maksimum i sa 11 protivgradnih stanica ispalili 51 raketu. Međutim, uprkos tome, šteta je velika, pre svega na usevima i plodovima - kaže za Kurir Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac:

- Do utorka ćemo imati precizne podatke, nakon čega ćemo odvojiti određena sredstva iz lokalnog budžeta za poljoprivrednike. Pomoć ćemo tražiti i od države i resornog ministarstva - objašnjava Kovačević i dodaje da situacija nije mnogo bolja ni u selima koja nije zahvatio grad, jer je tamo suša već opustošila njive.

foto: Privatna Arhiva

U Gornjem Branetiću nije bilo spavanja. Osim što je uništio letinu, grad je polupao crepove, nosio delove krovova, oštetio automobile.

- Od zasada paprike i paradajza ostala je samo trska. Kažu da će popisati štetu, ali su to obećavali i ranijih godina, pa nikada nikakvu pomoć nismo dobili. Bojim se da ćemo zbog suše i grada gladovati ove zime - kaže kroz suze starica Dobrila Miletić.

foto: Privatna Arhiva

U opštini Topola najviše su stradali voćnjaci, a predsednik opštine Dragan Jovanović ističe da je šteta na breskvi i šljivi stopostotna, dok su jabuke nešto bolje prošle.

foto: Privatna Arhiva

- U ponedeljak krećemo s komisijama na teren da sagledamo ukupnu štetu i da molimo za pomoć Vladu Srbije da se ljudima bar poljoprivredni krediti reprogramiraju. Obavili smo konsultacije s vlasnikom fabrike za preradu voća u Jarmenovcima i dogovorili se da sva šljiva koja je oštećena gradom, bez obzira na količine, bude primljena i isplaćena proizvođačima - rekao je Jovanović i dodao da će biti primljeno „sve što se sa zemlje može pokupiti“.

foto: Privatna Arhiva

R. KANTAR-S. TOMČIĆ

Milan Prostran

KUKURUZA 60 ODSTO MANJE

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže da će šteta na svim kulturama, prema nekim procenama, biti oko milijardu evra, s tim što je suša napravila mnogo veću štetu od grada.

- Obim proizvodnje na svim kulturama će zbog suše biti manji za 20 odsto. Samo kukuruz je podbacio 60 odsto u odnosu na prošlu godinu, zbog čega će samo na njegovom izvozu minus biti oko 500 miliona evra. Šteta od grada neće se osetiti u ukupnoj proizvodnji, ali je to velika šteta za poljoprivrednike. Pitanje je da li su usevi i voćnjaci bili osigurani - kaže Prostran i dodaje da bi država onima koji su najviše pogođeni trebalo da obezbedi povoljnije uslove za reproramiranje kredita.

Odustali od svirke

NIŠVIL PREKINUT ZBOG OLUJE

Oluja koja je u subotu uveče protutnjala kroz Niš sprečila je održavanje treće večeri festivala Nišvil.

- Procenjeno je da je pametnije da odložimo koncerte nego da rizikujemo da se konstrukcije uruše i povrede publiku ili muzičare. Uprkos našim naporima, nijedna od dve bine na Ert skaj stejdžu nije mogla da se tehnički osposobi za bezbedno odvijanje koncerata - kazao je Ivan Blagojević, direktor festivala.

Koncerti koji je trebalo da budu održani u subotu pomereni su za juče, dok je nastup Darka Rundeka odložen za 18. avgust.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Skandalozno! Prvi čovek BIA krši zakon! Pogledajte gde je Gašić bio u subotu?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track