NA DOBOŠ OTIŠLO 1.300 STANOVA: Dužnici u Srbiji nemaju čime da plate rate kredita
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita

NA DOBOŠ OTIŠLO 1.300 STANOVA: Dužnici u Srbiji nemaju čime da plate rate kredita

InfoBiz -

BEOGRAD - Sve je više stanova, kuća, poslovnog prostora i njiva za koje su banke zbog neplaćanja rata kredita pokrenule hipoteke.

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) za desetak godina, koliko postoji ova institucija, preuzela je plaćanje za 1.300 dospelih kredita.

Do sada je prodato oko 240 nepokretnosti kao krajnja mera zbog bezizlazne situacije u kojoj su se dužnici našli. Ipak, činjenica je da je sve više onih koji imaju problema u otplati stambenih pozajmica jer je, samo u poslednje dve godine, njihov broj udvostručen.

Kod NKOSK-a je osigurano 90.000 kredita vrednosti 3,35 milijardi evra. Ovakvi krediti čine svega 1,45 odsto osiguranih pozajmica pa u NKOSK-u kažu da je reč o malom broju dospelih kredita u odnosu na ukupan portfolio.

Tačnih podataka koliko je aktiviranih hipoteka u Srbiji zapravo nema, zato što nisu svi krediti osigurani kod NKOSK-a. Oni osiguravaju stambene zajmove, ali ne i kredite za biznis kod kojih je neko kao sredstvo obezbedenja davao stan, kuću, poslovni prostor.

(Kurir.rs/Tanjug/Politika/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track