PORAŽAVAJUĆE: U Srbiji putarina jeftinija za strance
Foto: Marina Lopičić

Država opet maćeha svojim građanima

PORAŽAVAJUĆE: U Srbiji putarina jeftinija za strance

InfoBiz -

Na dve trećine naplatnih rampi drumarina za vozila sa domaćim registarskim tablicama od deset do 30 dinara veća je nego za automobile koji imaju inostrane tablice

Putarina za korišćenje domaćih puteva veća je za domaće vozače, odnosno za one sa domaćim registarskim tablicama, nego za strance na dve trećine naplatnih rampi „Puteva Srbije“, i to od deset do 30 dinara. To se pre svega odnosi na motorna vozila, ali i na ostale kategorije.

Tako je putarina za motorno vozilo od Beograda do Požarevca 200 dinara za domaće vozače, a 1,5 evra ili 180 dinara za strance, s obzirom na to da jedan evro vredi oko 120 dinara. Od Beograda do Batočine drumarina za građane Srbije je 390 dinara, a za ostale vozače tri evra ili 360 dinara.

Ekonomska šteta

Jedan od čitalaca Kurira kaže da je pre nekoliko dana putovao auto-putem Beograd-Niš do Makedonije i primetio da je cena, kada se plaća u dinarima, veća u odnosu na plaćanje u evrima.

- Tako je putarina na naplatnoj rampi „Doljevac“ za motorno vozili 210 dinara, a u evrima 1,5 ili oko 180 dinara. Ispada da je pametnije plaćati stranom valutom i da su strani državljani povlašćeni u našoj zemlji. U Makedoniji to već nije slučaj, tamo je povoljnije plaćati u denarima, bez obzira na to da li si domaći ili strani državljanin - kaže čitalac našeg lista.

Putarina, što se takođe može videti u cenovniku „Puteva“, nije jeftinija za strance samo u kategoriji motornih vozila nego i u ostalim: za motocikle, kombije, autobuse i kamione, što otvara i pitanje ekonomske štete. Ako država ne želi da svojim građanima smanji putarine, mogla bi da ih poveća za strance, što bi joj donelo milione dinara s obzirom na to koliko kamiona, ali automobila pređe preko naše zemlje.

Dragoljub Rajić, konsultant u Mreži za poslovnu podršku, kaže za Kurir da su u Evropi putarine za državljane određene zemlje uvek za nijansu, od jedan do tri odsto u proseku, jeftinije nego za strance, sem u zemljama evrozone, gde je evro sredstvo plaćanja. On je naveo da se razlike u cenama putarine javljaju zbog obračuna kupovnog kursa deviza i da domaći građani nigde ne plaćaju veće putarine.

Kad smo mu pročitali cene sa sajta „Puteva Srbije“ i naveli da je putarina za deonicu Niš-Doljevac 210 dinara, a u evrima 1,50, što je 180 dinara, Rajić se iznenadio.

Diskriminatorska pravila

- To je baš bezobrazno, pa u tom delu Srbije prosečne plate su oko 25.000-26.000 dinara - rekao je Rajić.

Građani Srbije putarinu mogu plaćati u evrima, ali samo ako imaju vozilo registrovano u inostranstvu, državljanstvo ne igra nikakvu ulogu.

Vladimir Spasić

„Putevi Srbije“

STVAR ZAOKRUŽIVANJA

U „Putevima Srbije“ kažu da obračunom cena putarine u privilegovan položaj nisu stavljeni ni strani niti domaći državljani. Pravilnikom o plaćanju putarine se u dinarima zaokružuju na deset dinara, a u evrima na 0,50 evra:

- Osim zaokruživanja cena na niži broj, što je slučaj u primerima koje ste naveli sa deonice Beograd-Niš (Primeri gde je putarina veća za domaće registarske tablice, prim. aut.), zaokruživanje cena na viši broj može se videti u više primera, kao što su Beograd - Mali Požarevac ili Kolari ili Markovac, gde je putarina za domaće vozače niža nego za strane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track