30,5 KILOMETARA: Završen auto-put od Pirota do Dimitrovgrada
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Svečano puštanje u saobraćaj

30,5 KILOMETARA: Završen auto-put od Pirota do Dimitrovgrada

InfoBiz -

PIROT - Auto-put od Pirota do Dimitrovgrada, u dužini od 30,5 kilometara, na istočnom kraku Koridora 10, završen je i od danas je otvoren za saobraćaj.

Autoput od Pirota do bugarske granice je svečano otvoren kod petlje Pirot Istok, na oko šest klilometara od Pirota. Za saobraćaj je otvoreno novih 7,35 km na deonici Staničenje - Pirot Istok (koja je ukupne dužine 16,64 km), zatim deonica Pirot - Dimitrovgrad dužine 14,4 km i obilaznica oko Dimitrovgrada dužine 8,3 kilometara.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Otvaranju novoizgrađenih deonica autoputa prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, v. d. direktora Koridora Srbije Zoran Babić, predsednik Republike Srpske, kao i predstavnici kreditora i kompanija koje su izvodile radove na tom delu Koridora 10. Istočni krak Koridora 10, od Niša do granice sa Bugarskom, dug je oko 86,9 kilometara. Na obilaznici oko Dimitrovgrada je u saobraćaj pušteno 6,5 km u punom profilu i 1,77 km u poluprofilu. Na obilaznici se nalaze dva tunela - Progon dužine 1,1 km i tunel Pržojna Padina dužine 350 metara. Vučić je rekao da je izuzetno zadovoljan učinjenim: "Moj osmeh danas "dug" je 30,5 kilometara", istakao je Vučić.

Izgrađeno je na toj deonici i sedam mostova, ukupne dužine 2,3 km, od kojih je najduži most br. 4 koji se nalazi između dva pomenuta tunela, a njegova dužina je 491 metar. Kod Dimitrovgrada se nalazi i zasek Gradinje dubine više od 30 metara, što je i najteži deo trase, a na izlasku je petlja Gradinje.

Deo trase u dužini od 2,3 km je predviđen za sletanje aviona u slučaju potrebe, a kompletan poprečni profil piste je širine 25,4 metara. Naime, na predelu između pirotskih sela Vojnegovac i Sukovo, u dužini od 2,3 kilometra, ostavljena je mogućnost da se bočna zaštitna ograda i signalizacija uklone kako bi put bio prilagođen sletanju aviona u posebnim situacijama Na deonici Staničenje - Pirot Istok završena je druga polovina, od tunela Sarlah do petlje Pirot Istok.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Uhapšen Zoran marjanović. Evo sta je poručio advokatima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track