KRAJ ŠTRAJKA U GOŠI I ZVANIČNO: Zaključen Sporazum o prekidu i splati od po 30.000 dinara
Foto: Vladimir Šporčić

Posle pet meseci

KRAJ ŠTRAJKA U GOŠI I ZVANIČNO: Zaključen Sporazum o prekidu i splati od po 30.000 dinara

InfoBiz -

BEOGRAD - Petomesečni štrajk u Fabrici šinskih vozila "Goša" danas je i formalno završen, Sporazumom o okončanju kolektivnog radnog spora koji su zaključili predstavnici poslodavca i zaposlenih u prisustvu miritelja Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova, rečeno je u toj Agenciji.

Zaposleni su se u petak vratili na posao da bi mogli da ispune svoje obaveze prema dobavljačima, nakon što su dogovorili nacrt sporazuma.

Ovaj sporazum ima snagu izvršne isprave, a potpisali su ga predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujičić i generalni direktor Goše Milutin Šćepanović u prisustvu miritelja Živka Kulića.

foto: Nebojša Mandić

Sporazumom, u koji je Tanjug imao uvid, dogovorena je jednokratna isplata po 30.000 dinara zaposlenima u Goši od strane poslovnih partnera, zatim isplata prosečno po 30.000 dinara direktno na račune zaposlenih, penzionera i ostalih bivših radnika kojima se duguje, a po isporuci 2 komada Z1 vagona od strane AOFI agencije.

Dogovorena je i isplata prosečno po 30.000 dinara u roku od 15 dana od isporuke vagona na račun Goša RSC, s tim što će isplata zaposlenima biti vršena uz obostranu saglasnost generalnog direktora i predsednika štrajkačkog odbora.

Po prodaji 11 komada vagona i 47 obrtnih postolja biće izvršena isplata zaostalih zarada i alimentacija, čime će biti isplaćena kompletna dugovanja radnicima i deo obaveza prema dobavljačima.

Reprogram dugova prema državi, prema Sporazumu, će biti regulisan 30 dana od početka rada (povezivanje radnog staža i socijalnog osiguranja) navodi se u sporazumu i napominje da će se reprogramom dugova stvoriti uslovi za deblokadu računa Goša FSV.

Nakon četiri meseca od početka štrajka, u julu se na saglasan predlog zaposlenih i poslodavca u postupak rešavanja spora uključila Agencija za mirno rešavanje radnih sporova i odredila miritelja Živka Kulića da vodi pregovore radi postizanja sporazumnog rešenja.

Nakon četiri održane rasprave, Odbor za misrenje nije došao do usaglašenih stavova, nakon čega je raspušten, a poslodavac i sindikati su nastavili da pregovaraju u cilju rešenja spora odnosno okončanja štrajka. Prošle nedelje, nakon više razgovora sa Ministarstvom privrede, kooperantima, podizvođačima i poveriocima, oni su došli do nacrta sporazuma koji je danas zaključen nakon razgovora sa miriteljem.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Vlada Šporčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track